Irak Hükümetinin Kerkük Kararına Türkiye Tepki Gösterdi

Dışişleri Bakanlığı, Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği'nin Kerkük'te Türkmence'nin resmi kullanımını kısıtlama yönündeki kararının 'anayasadaki hükümlerle açıkça çeliştiğini' belirtti.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Irak Başbakanlık Genel Sekreterliğinden Kerkük Valiliğine gönderilen yazıya göre, kentteki resmi yazışmalarda sadece Arapça ve Kürtçe kullanılacak.

Karara, kentte yaşayan Türkmenler tepki gösterdi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Siyasi Bürosundan karara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Irak hükümetince Kerkük Valiliğine gönderilen kararın reddedildiği belirtildi.

Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’ye çağrı yapılan açıklamada, kararın iptal edilmesi istendi.

Irak Hükümetinin Kerkük Kararına Türkiye Tepki Gösterdi

'ANAYASA, İDARİ VE KÜLTÜREL HAKLARI TEMİNAT ALTINA ALIYOR'

Dışişleri Bakanlığı, Irak Anayasası'nın 4'üncü maddesine atıfla yaptığı açıklamada, ilgili maddenin 'Türkmenlerin nüfus yoğunluğunu oluşturduğu idari birimlerde Türkmence’nin resmi dil olduğu hükmünü' içerdiğini hatırlatarak "Keza Irak Anayasası’nın 125. maddesi de, Anayasa’nın, Irak’ı oluşturan tüm bileşenlerin idari ve kültürel haklarını teminat altına aldığını vurgulamaktadır" dedi.

Bakanlık, açıklamasında, "Irak’ın ve Kerkük Vilayetinin ana unsurlarından olan Türkmenlerin hak ve hassasiyetlerini gözardı eden bu tür adımların Kerkük’te barış içinde birarada yaşama kültürünün tesis edilmesine yönelik çabalara zarar vereceğine inanıyoruz. Irak makamlarını, bu kararı süratle gözden geçirmeye davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN