Her Araca Zorunlu! Yeni Taşıt Tanıma Sistemi Detaylarıyla Ortaya Çıktı

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçebilmek amacıyla 1 Ocak 2025'te zorunlu hale getireceği 'Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi' (UTTS) ile taşıt plakalarının sisteme elle işlenmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması engellenecek.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura uygulamalarını ve vergi kayıplarını önlemeyi amaçlayan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni (UTTS) hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bu sistem, akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin elle girilmesini engelleyerek plakaların otomatik olarak sisteme aktarılmasını sağlayacak. UTTS'nin kurulum ve işletmesinden Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak.

Şu anda Türkiye'de trafiğe kayıtlı 29 milyon aracın yaklaşık 8 milyonu, akaryakıt harcamalarını vergi indirimi için gider göstererek vergi mükelleflerine hizmet veriyor. Ancak 5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile bu araç gruplarının UTTS'ye dahil olması zorunlu hale getirildi.

Aksi takdirde, Tebliğe göre 1 Ocak 2025'ten itibaren bu araçların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, vergi kanunları açısından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi beyannamelerinde gider olarak gösterilemeyecek.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, UTTS projesinin devreye alınma sürecinde akaryakıt sektöründeki ilgili paydaşlarla düzenli olarak bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Geçtiğimiz hafta, UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olmak için başvuru yapabilecek firmaların temsilcileriyle bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Otomotiv ana sanayi firmaları, sektör dernekleri, yetkili ve özel servislerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, sistemin işleyişi, yetkilendirilecek Taşıt Montaj Firmalarının görev ve sorumlulukları, firmaların ve alt bayilerinin sistem için ön kayıt koşulları ile yetkilendirme süreci ve takvimi hakkında bilgi verildi.

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) cihazlarının 2024 sonuna kadar takılması zorunlu olacak.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN