Gençlerin KYK Çığlığı: Borç Üçe Katlandı

Üniversite öğrencilerinin faizlerle birlikte yüksek miktarda KYK borçlarıyla karşı karşıya kalmaları üzerine 'KYK borçları silinsin' kampanyası başlatıldı. Kampanyaya CHP, İYİ Parti, Zafer Partisi, Sol Parti'nin yanı sıra birçok sivil toplum örgütü destek verdi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Üniversite öğrencilerinin Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarında faizlerle birlikte yüksek miktarda artışlar görülmesi ve öğrencilerin haykırışlarını sosyal medyada duyurmasının ardından, birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu “KYK borçları kaldırılsın” kampanyası başlattı.

KILIÇDAROĞLU: FAİZLİ KYK BORÇLARINI ÖDEMEYİN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından, lisans eğitimi için aldığı 41 bin TL'lik KYK kredisinin faiziyle 152 bin TL'ye çıktığını gösteren gencin tweet'ini paylaşarak, “Gençlere sesleniyorum: Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda” çağrısında bulundu.

AKŞENER: ÇOK AZ KALDI

İYİ Parti lideri Meral Akşener, gençlerle buluşma programından bir üniversite öğrencisinin KYK borcundan yakındığı videoyu paylaşarak “Gençlerimizin hayatında kaçıp kurtulamadıkları zehirli bir sarmaşığa dönen KYK kredi borcu için; şimdi de bol faizli tahsilat başlamış. Alınan paranın kat kat fazlasıyla borçlanmanın bitmesine de, KYK borçlarının, sosyal sorumluluk projeleriyle geri ödenmesine de çok az kaldı” dedi.

Gençlerle Buluşma programında üniversite öğrencisi genç, İYİ Parti liderine şöyle dert yanmıştı:

* “KYK borcum 10 bin liraydı. 2 bin lira ödedim 8'e düştü. Askere gittim geldim fazilerle yeniden 10 bin olmuş. Buna itiraz mı etmem gerekiyor, uğraşmam mı gerekiyor? Biz askere gittik yahu. Askere gitmişim bize faiz uyguladılar…

* En sonunda yapılandırdım. 12 bin oldu. 6'ya böldük 2 bin lira olarak ödüyorum. Yılbaşından sonra araya evlilik girdi ödeyemedim. 8 bine düşürdüm tekrar faizle 8 bin 700'e çıktı. Ben artık bunu ödeyemeyeceğim umudumu kaybettim.”

“ERDOĞAN, ELİNİ GENÇLERİN YAKASINDAN ÇEK”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “KYK’dan kredi alan öğrenciler, AKP sayesinde hayata borçlu olarak başlıyor. Zaten büyük bir kısmı işsiz. Erdoğan, elini gençlerin yakasından çek! Bu ülkenin evlatlarının, vergi borçlarını sıfırladığın Cengiz İnşaat kadar değeri yok mu?” ifadelerine yer verdi.

KYK Borçluları Hareketi’nden yapılan açıklamada ise, “Üniversitelerden binlerce liralık borçla mezun oluyoruz. Bir diplomanın ücreti 30.000 TL! Yetmiyor, mezuniyet sonrasında işsiz kalıyoruz. Bu da yetmiyor aldığımız kredilerin faizleri 100.000 TL’ye ulaşıyor. Artık yeter! Bu sistemi değiştirecek, bu borcu sildireceğiz” ifadelerine yer verildi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN