Gazze'ye giden insani yardım tırının içindekini öğrenince yüreğiniz dağılacak

Gazze'deki insani kriz derinleşirken, bugün ilk defa Refah sınır kapısından geçişine izin verilen 20 kamyon krizin boyutuna da işaret ediyor. Kamyonlardan birinin içinde sadece tabut var.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukası ve bombardımanı aralıksız devam ederken uzun müzakereler sonucunda bugün Refah sınır kapısı yaklaşık bir saatliğine açıldı ve İsrail'in geçişine izin verdiği 20 kamyonluk yardım malzemesi Gazze'ye ulaştı. Kamyonlardan birinin yükü ise bölgedeki insani krizin boyutuna işaret ediyor: Tabut. Birleşmiş Milletler ise 2,3 milyon nüfusun sıkıştığı 45 kilometrekare alanda insani krizin çözülebilmesi için günde 100 kamyonun girişine ihtiyaç olduğunu söylüyor.

PAZARTESİYE KADAR YARDIM YOK

İki haftadır aralıksız devam eden İsrail bombardımanı, Gazze'yi tam anlamıyla bir 'cehennem çukuruna' çevirdi. Hamas'a bağlı Sağlık Bakanlığı, ölü sayısının 4 bin 358'e, yaralı sayısının ise 13 bin 651'e yükseldiğini açıkladı. Bölgede yaralılar malzeme eksikliğinden ötürü yeterli tedaviye erişemiyor. Ölüler içinse toplu mezarlar kazılıyor. Hastanelerin bağımlı olduğu jeneratörler içinse yakıt tükenmek üzere. Ancak İsrail'in 'yardımların Hamas'ın eline geçmediğine dair kanıt' istemesi nedeniyle 20 kamyonluk ikinci parti yardımın ancak pazartesi gönderilmesi bekleniyor.

'YARDIMLAR SADECE GÜNEYE VE YAKIT İÇERMİYOR'

Geçişlerin tamamlanmasının ardından İsrail ordusundan yapılan ilk açıklamada insani yardımın sadece Hamas ile çatışmalardan kaçmak için Filistinli sivilleri toplanmaya çağırdığı güney bölgelerine gideceği belirtildi. Ordu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari yardım sevkiyatlarının yakıt içermediğini de ekledi.

'GÜNDE 100 KAMYONA İHTİYAÇ VAR'

Sınırın Mısır tarafında insani yardım malzemesi taşıyan 175 kamyon bekliyor. İsrail şu anda Gazze'ye sadece 20 kamyonun girmesine izin verirken, Birleşmiş Milletler gerekli acil yardımın ulaştırılması için en az 100 kamyona ihtiyaç olduğunu söylüyor. Refah sınır kapısı, İsrail'in kuşatma altındaki Filistin bölgesine yardım girişine izin vermeyi kabul ettiği tek geçit. Gazze ile İsrail arasındaki Erez ve Kerem Şalom'daki diğer geçişler İsrail güçleri tarafından kapatılmış durumda. Bugün giren kamyonların içinde ilaç ve tıbbi yardım malzemesi ağırlıkta.

'İHTİYAÇ OKYANUSUNDA DAMLA'

Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Direktörü Michael Ryan, "yardımın her gün ulaşması gerektiğini" söylemiş ve günde 20 kamyonluk yardımı "ihtiyaç okyanusunda bir damla" olarak nitelendirmişti. Birleşmiş Milletler'in (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) Juliette Touma ise Gazze'nin son birkaç hafta içinde "cehennem çukuruna döndüğünü" söylemişti. İsrail'in "yapılacak yardımların Hamas'ın eline geçmemesi" koşulunun nasıl sağlanacağına da değinen UNRWA yetkilisi, "Kuruluşun 13 bin personelinin sadece ihtiyacı olanlara yardım yaptığını" belirtmiş ve "bunu onlarca yıldır yapıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN