Gazze'de ateşkes anlaşmasının detayları: 'Katar birkaç saat içinde duyurabilir'

Prof. Abdülhamid Siyam, Hamas ile İsrail arasında yapılması beklenen anlaşmanın 'önümüzdeki 12 saat içinde' Doha üzerinden duyurulabileceğini söyledi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar 46'ncı gününde devam ediyor. Rehine anlaşmasının 'yakın' olduğu belirtilirken, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürüyor. 

YERİNDEN EDİLENLERİN KALDIĞI OKUL BOMBALANDI

İsrail savaş uçaklarının abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı bir okulu hedef aldığı, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları, Gazze'nin kuzeyinde Cibalya Mülteci Kampı'nın batısında yer alan El-Faluca bölgesinde yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı "Hafsa" adlı okulu bombaladı. Saldırıda aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

İsrail güçleri, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahya'da da en az 9 evi daha vurdu. Saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bilgisi verildi.

İSRAİL, HABERLEŞME KULELERİNİ HEDEF ALDI

Öte yandan İsrail, Gazze'de haberleşme kulelerini hedef aldı. Gazze Şeridi'nin kuzeyi ve Gazze kentindeki iletişimin tamamen kesildiği kaydedildi.

'FİLİSTİNLİLER 5 GÜNDE ISRARCI'

Geçtiğimiz saatlerde olası rehine anlaşmasına ilişkin Hamas'tan açıklamalar gelmişti. Hamas lideri İsmail Haniye, yardımcısı aracılığı ile yaptığı açıklamada ateşkes anlaşmasına 'ulaşmaya yakın' olduklarını söylemiş, süreçte arabuluculuk görevi üstlenen Katar'a kararlarını bildirdiklerini aktarmıştı.

Haniye'nin yardımcısı İzzet el Rişk ise, El Cezire kanalına yaptığı açıklamada "Artık top Katar'da" dedi. Rişk, "İsrail ile beklenen ateşkes anlaşmasını Katarlı ara bulucular duyuracaklar. Anlaşmanın detayları ilerleyen saatlerde açıklanacak" diye konuştu. 

Rutgers Üniversitesi'nden Prof. Abdülhamid Siyam ise, Hamas ile İsrail arasında yapılması beklenen anlaşmanın 'önümüzdeki 12 saat içinde' Doha'dan açıklanabileceğini dile getirdi. El Cezire'ye konuşan Siyam, şu ifadeleri kullandı: "Üzerinde anlaşmaya varılması gereken son birkaç noktanın, duraklamanın uzunluğu, Gazze'ye, özellikle yakıt olarak gelmesi gereken insani yardımın hacmi ve serbest bırakılan rehinelerin sayısı olduğuna inanıyorum."

Siyam, 'aranın muhtemelen üç ila beş gün arasında olacağını' söyledi. Uzman, "Filistinliler beş gün ısrar ediyorlar... halka gerçek bir nefes alma alanı vermek istiyorlar" diye ekledi.

'REHİNELER AŞAMA AŞAMA SERBEST BIRAKILACAK'

BBC'nin Kudüs'teki muhabiri Tom Bateman ise, rehinelerin aşama aşama serbest bırakılabileceği kaydetti. Rehine anlaşmasının nasıl uygulanacağına ilişkin bazı bilgilere ulaşan Bateman'ın konuştuğu müzakere sürecine yakın isimler, bir ateşkese müteakip küçük grupların serbest kalabileceğini aktardı. İsrail tarafında da aralarında, 18 yaş altı çocuklar ve kadınları kapsayacak şekilde Filistinli tutukluların serbest bırakılması gündemde.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN