EYT'liye 25 bin 523 lira avans yatacak

EYT'liler Sosyal Güvenlik Kurumu müdürlüklerine akın etti, e-Devlet'ten başvurularda yoğunluk yaşandı. Yoğun emeklilik başvuruları nedeniyle SGK mesai saatleri değişirken, işlemleri Mart ayı içerisinde yetişmeyecek kişiler için toplu ödeme ya da avans formülü devreye girebilir.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

EYT’liye avans ödemesi yapılacak mı? İşlemleri gecikene maaş yerine avans geliyor. Sosyal güvenlik merkezleri önünde başlayan yoğunluk günlerdir devam ediyor. EYT’liler emekli aylığında kayıp yaşamamak için başvurularını Mart ayında tamamlamak istiyor.

Başvuru sayısı 300 bini geçerken, Mart ayında başvuran ancak işlemleri Nisan ayına yetişmeyecek EYT’liler için yeni bir ödeme formülü devreye girebilir.

Maaşları yetişmeyenlere toplu ödeme yapılabileceği gibi avans seçeneği de devreye alınabilecek.

Mart ayında emeklilik başvurusunda bulunacak kişi sayısının 1.8 – 2 milyon kişi arasında olacağı tahmin ediliyordu.

Hizmet dökümlerine ilişkin veriler otomasyon sistemine aktarılırken, başvurular sigortalının kendi dosyasından tek tek kontrol ediliyor ve böylelikle emeklilik işlemi gerçekleştiriliyor.

SGK merkezlerinde yaşanan yoğunluk başvuruların sarkabileceği yönünde yorumlanıyor. Emekli başvuruları zaman alacak EYT’lilerin Nisan ayına yetişmeyecek maaşları daha sona topluca ödenebilecek.

EYT’LİYE AVANS ÖDEMESİ YAPILACAK MI?

Yönetmeliğe göre, emekli aylığı bağlanır ancak 90 gün içerisinde ödenmezse, hak kazandığı tespit edilenlere avans ödemesi yapılabiliyor. Bu kişiler yazılı talepte bulunmaları halinde ilerideki emekli aylığı alacaklarından düşülecek şekilde avans alabilecek.

Avans miktarı her üç ay için, net asgari ücretin üç katını geçmeyecek. 2023 yılı hesabına göre avans miktarı en fazla 25 bin 523 lira olabilecek.

İlk ay için yapılacak avans ödemesine 1.100 lira bayram ikramiyesi de dahil edilebilir. Böylelikle ödenecek en düşük avans miktarı 6.600 lira olabilir. Ancak tüm bu ödemeleri almak için emeklilik işlemlerinin tamamlanmış olması gerekecek.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN