Evlat Edinmek Caiz mi, Evlat Edinmede Mahremiyet Nasıl Kalkar, Nelere Dikkat Edilmeli? Siirtli Vaiz Nergis'ten Önemli Açıklamalar

Siirt İl Müftülüğünde görevli vaiz Murat Nergis, evlat edinmenin İslam dinindeki yerini ve kurallarını ayet ve hadislerle açıkladı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrası gündeme gelen evlat edinme konusu üzerine Siirt İl Müftülüğü'nde görevli vaiz Murat Nergis, evlat edinmenin caiz olup olmadığını, faziletlerini ve mahremiyet konusu üzerine önemli bilgilendirmede bulundu. 

Murat Nergis, Ahzap süresinde geçen, "Yine Allah  evlatlıklarınızı da öz çocuklarınız (gibi) kılmamıştır. Bu, sizin ağızlarınızla söylediğiniz (fakat gerçekliği olmayan) sözünüzdür. Allah ise gerçeği söyler ve doğru yola iletir. (Ahzab, 4)" ayetine işaret ederek, "Evlat edinmekle, çocuk öz evlat gibi olmaz. Evlatlık, evlat edinene neseb yönüyle bağlanmaz, aralarında mahremiyet meydana gelmez ve mirasçılık ilişkisi doğmaz.
 
Sahipsiz çocuğu almak, bakmak, büyütmek, ihtiyaçlarını karşılamak, hukuk ve helal-haram kuralları bakımından ona öz çocuk gibi değil, bir din kardeşi gibi muamele etmektir.
İslam’a göre himayeye muhtaç çocuklara bakmak, onları beslemek, büyütmek büyük sevaptır ve bir insanlık ödevidir." dedi.

Hz. Peygamber (s.a.s.), işaret ve orta parmağını göstererek “Ben ve yetimi himaye eden kimse cennette şöylece beraber bulunacağız.” (Buhari, Edeb, 24; Müslim, Zühd, 42; Ebu Davud, Edeb, 130; Tirmizi, Birr, 14) buyurmuştur. Hadisi şerifine de işaret eden Nergis, şu bilgilendirmede bulundu:

"Mahremiyet bakımından nazarın haram olmaması için 2 yaşını bitirmemiş bebek alınıp kız ise alan babanın kendi kız kardeşlerine emzirtmek mümkünse o kızın dayısı olması veya yengelerinden 5 defa birbirinden ayrı emzirtmek mümlünse o kızın amcası olması için yapılmalıdır.
Alınan evlatlık erkek ise o zaman onu alan kadının kız kardeşi veya abisinin hanımı 5 defa birbirinden ayrı emzirebilirse o kadın o erkeğin teyzesi veya dayısı olacak dolayısıyla mahrem olmasından kurtulacak, beraber yaşanılabilecek.
Tıbben evlatlık kadın aşıyla hormonları tetiklenip 5 defa birbirinden ayrı süt emzirebilirse o da o kızın süt annesi olur. Kocası da babası olur. Mahremiyyet ortadan kalkar."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN