Engelli vatandaşlar için ÖTV muafiyetli araçta üst limiti artırıldı

Yeniden değerleme oranının yüzde 122.94'e yükselmesi ile engelli bireylerin ÖTV muafiyetli satın alabileceği araç üst limiti de belirlendi. Engelli vatandaşlar ile şehit yakınlarının (bir defaya mahsus) yararlanabildiği, ÖTV muafiyeti olan araçlar yani engelli araç limitinde olan otomobillerin 2023 üst limiti açıklandı. Bu ÖTV muafiyetinden yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunanlar yararlanabiliyor. 2021'de 330 bin 800 TL olan bu tutar, 2022'nin Ocak ayında 450 bin 500 TL'ye kadar yükselmişti. Peki, 2023 ÖTV muafiyetli araç üst limiti ne kadar oldu? İşte detaylar…

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

TÜİK'in Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla tekrar değerleme oranı 2023 yılı için yüzde 122.94 olarak açıklandı. Önceki yıl 450 bin 500 TL olarak belirlenen ÖTV muafiyetli araç üst limitinin 2023 yılında 1 milyon 4 bin TL olması bekleniyor. Engelli vatandaşlar ise üst limitin arttırılması ile motor hacmi 1.6 litreye kadar olan araçları ÖTV indirimiyle satın alabilecekler.

ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ ÜST LİMİTİ BELLİ OLDU

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), muafiyetli araç üst limitinin 2023 yılında 1 milyon 4 bin TL oldu. Bu durumda engelli bireyler, motor hacmi 1,6 litreyi geçmeyen araçları bu üst sınırdan satın alabilecek. Peki, ödemeler nasıl olacak?

Yüzde 40-89 arası engeli olan kişiler, yüzde 26.3’lük bir ÖTV ile birlikte yüzde 15.24’lük KDV indiriminden yararlanabilirler. Yüzde 90 ve üstü engele sahip kişiler ile bakımından sorumlu 1. derece yakınları ÖTV’den muaf şekilde araç satın alabilirler.

ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ ALIM ŞARTLARI NELER?

(Yüzde 40 engelli raporu olanlar)

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Ehliyet sahibi olmak
  • Yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu
  • Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olmalı
  • Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olmalı
  • Araçta engel durumuna göre herhangi bir düzenleme yapılmayacaksa “Tertibatlı olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” ibaresi olmalı
  • Raporda “Otomatik vitesli araç kullanabilir” veya “Otomatik vitesli araç kullanamaz” ibaresi olmalı

(Yüzde 90 engelli raporu olanlar)

  • Yüzde 90 ve üzeri engelli raporu
  • Rapor üzerinde “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ibaresi yer almalı
  • Yüzde 90 ve üzeri engel durumlarında 18 yaş sınırı yoktur.
  • Aracı kendisi almak zorunda değildir. Aile üyeleri de (vasi kararı ile) satın alabilir.

ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ SATIN ALANLAR DİKKAT!

Burada değinilmesi gereken önemli bir nokta ise satın alınan araçlardaki zaman sınırı. Engelli bireylerin ÖTV muafiyeti ile satın aldıkları araçlar 5 yıl boyunca bir başkasına satılamaz ve devredilemez. Aynı zamanda kişi, bu 5 yıllık süre içerisinde ÖTV muafiyeti ile 2. bir araç satın alamaz. Fakat araç eğer bir kaza veya doğal afet sebebiyle trafikten men edilir yani perte çıkartılırsa, 5 yıl dolmadan tekrar bu haktan faydalanılabilir.

Fakat yüzde 90 üzeri engeli olan bir kişinin 18 yaşının altında veya araç kullanamayacak bir durumda olması halinde, aile bireylerine de bu aracı kullanma hakkını tanıyabiliyor. Ayrıca yine tayin ettiği bu kişiler, kendisi yerine aracın satın alma işlemlerini de gerçekleştirebiliyor.

Diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise zaman sınırı. ÖTV muafiyetiyle alınan bir araç 5 yıl boyunca başkasına satılamaz ve devredilemez. Öte yandan, bu kişi 5 yıl yine 5 yıl boyunca ÖTV muafiyeti ile ikinci bir araç satın alamaz. Fakat araç bir kaza veya doğal afet sebebiyle trafikten men edilirse, 5 yıl dolmadan tekrar bu haktan faydalanılabilir.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN