Ekşi Sözlük yine kapatıldı: İki-üç sene sürebilir

Ankara 5.Sulh Ceza Hakimliği, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun itirazının ardından Ekşi Sözlük'e yeniden erişim engeli getirilmesine karar verdi

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Ekşi Sözlük'e 21 Şubat'ta erişim engeli getirilmişti. Siteye erişim, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla engellenmişti.

Erişim engeli kararının, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması gerekçesiyle alındığı belirtilmişti.

Ancak 4. Sulh Ceza Hakimliği, BTK’nın erişim engeli kararını kaldırdı. Ekşi Sözlük'ten yapılan açıklamada, "Yaptığımız itiraz Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliğince kabul edildi ve erişim engelinin kaldırılmasına karar verildi. Kararın uygulanması için yetkililerle iletişime geçiyoruz. Hukuka inanmaya devam edeceğiz" denildi.

Ancak Bilgi Teknolojileri Kurumu, mahkemenin "erişim engelini kaldırma" kararına itiraz etti. Bu karar 5. Sulh Ceza Hakimliğince kabul edilerek, BTK’nın erişim engeli kararını onayladı. Böylece Ekşi Sözlük’e yeniden erişim engeli getirilmiş oldu.

Tek çare AYM

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, ‘açılma’ kararına itiraz edildiğini ve Ekşi Sözlük’ün yeniden erişime engellendiğini bildirdi.

Akdeniz, kararın bu aşama ‘kesin’ olduğunu belirterek tek çarenin Anayasa Mahkemesi’ne başvurmak olduğunu söyledi. Akdeniz’e göre AYM’nin başvuruya bakma süresi de iki-üç seneyi bulabilir: ”Bir taraftan AYM, Twitter için 2014 yılında 10 gün içinde, YouTube için yaklaşık 2 ay içinde karar verirken, Wikipedia başvurusunu 2.5 yıl bekletmişti. Benzer şekilde OdaTV, Independent Türkçe ve JinNews için yapılan başvuruları da 2020’den beri bekletiyor ve karar vermiyor.

 

Hatta OdaTV başvurusu, Ağustos 2020’den beri karar aşamasında bekliyor. Bu dosyada Adalet Bakanlığı görüş de verdi. AYM’nin BirGün, Diken, Sendika.org ve Wikipedia kararları ışığında OdaTV başvurusu bekletilecek bir başvuru da değil. Derhal karar verilmeliydi. Kısacası, 8/A maddesi kapsamında alınan tüm kararlar siyasi nitelikli ve basın, İnternet medyası & platformları susturmak amacı gütmektedir. AYM de süreci yavaşlatarak, etkili olabilecek tüm başvuru yollarını ortadan kaldırmakta, AİHM’e yapılacak başvuruları da ötelemektedir.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN