Dilan Polat'tan sonra Şulemsi: Bu değirmenin suyu nereden geliyor

Dilan-Engin Polat çiftinin tutuklanmasının ardından sosyal medyada şaşalı yaşamlarıyla dikkat çeken fenomenler mercek altında. Bunlardan biri olan Şule Kayatürk'ün 16 villa, 28 daire, 1 helikopter, 173 iş yeri ve 1 yatının olduğu iddia ediliyor. Bu lüks yaşantının kaynağı ise merak ediliyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Dilan-Engin Polat çifti gibi şaşaalı, gösteriş odaklı yaşam tarzlarıyla ön plana çıkan, sosyal medyada bir anda büyüyen ve kazandıkları paraların kaynağı belli olmayan ‘fenomen’lere çevrildi. “şulemsi” adıyla tanınan Şule Kayatürk ve “yasince” olarak tanınan Yasin Kayatürk, “tayyargil” olarak bilinen Tayyar-Özlem Öz çifti, Aymira Koçaklı isimli kişilerin “güzellik merkezi” işine girmeleri dikkat çekti.

Helikopterleri var

İlk olarak gündeme gelen ilk isim ‘şulemsi’ mahlasıyla ön plana çıkan Şule Kayatürk ve eşi ‘yasince’ oldu. Kayatürklerin tespit edilebilen 16 villa, 28 daire, 1 helikopter, 173 iş yeri ve 1 yatının olduğu iddia ediliyor.
Muhafazakar kesme hitap eden Şule Kayatürk kendi giyim markasından tutun da güzellik salonlarına kadar pek çok işletmeye sahip birisi. Kayatürk, geçtiğimiz Ramazan’da alkole tövbe eden çalışanlarına altın dağıttığı videoyla dikkat çekmişti. Şule Kayatürk 1 milyon takipçili Instagram hesabını, kendisiyle ilgili “bu gelirin kaynağı ne” sorusu gündeme gelince açık hesaptan gizli hesaba çevirdi.

Dilan Polat'tan sonra Şulemsi: Bu değirmenin suyu nereden geliyor

Şule ve Yasin Kayatürk’ün eski ve yeni hali.

Çift, uzun yıllardır sosyal medyadan ekmek yiyen bir ikili. İlişkileri çok eskilere dayanan çift, sosyal medyanın gözü önünde ‘birlikte büyüdük’ paylaşımlarıyla dikkat çekmiş, düğünlerinden çocuk sahibi olmalarına kadar her şeyi takipçilerine sunmuşlardı.
İddialar üzerine Şule Kayatürk, gizlediği sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Ben her şeyimle dikkat ediyorum ticaretime. Olur da bir açığım varsa bilmeden, devletime kurban olsun” dedi.

Tepesi dolu altın sunan ‘tayyargiller’

Dilan Polat'tan sonra Şulemsi: Bu değirmenin suyu nereden geliyor

Tayyar Öz eşine sosyal medya hesabı üzerinden tepsi dolu altın göndermişti.

“tayyargil” olarak bilinen Tayyar-Özlem Öz çifti de ‘sulemsi’ler gibi muhafazakar kesim üzerinden prim yapmaya çalışıyor. “Ortopedist” olan Tayyar Öz, kendi adına çıkardığı marka ile güzellik kremi, bal ve doğal tarhana gibi ürünler pazarlarken; sosyal medyada ürünleri hakkında yüzlerce şikayet bulunuyor. Diğerleri gibi abartı hareketlerde de bulunuyorlar. Sosyal medyada işi abartan Özlem Öz, eşi Tayyar Öz’den 1 ton altın istedi. Tayyar Öze ise bir tepsi dolusu altın hediye etti.

Haklarında suç duyurusunda bulunuldu

Dilan Polat'tan sonra Şulemsi: Bu değirmenin suyu nereden geliyor

Gündemde olan bir başka ikili de Bahar Candan-Nihal Candan kardeşler. Katıldıkları bir yarışma ile ünlenen ve sosyal medya hesabından yaptıkları paylaşımlarla gündem olmayı başaran ikili hakkında suç duyurusunda bulunulduğu ortaya çıktı. Birgün’den Timur Soykan’ın yazısına göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan bir suç duyurusuna göre; Bahar ve Nihal Candan kardeşler, “Sazan Sarmalı” yöntemiyle çok sayıda kişiyi dolandıran bir suç örgütünün mensubu olduğunu yazdı. Hatta suç duyurusunda Nihal Candan’ın çete liderinin sevgilisi, Bahar Candan ile birlikte örgütün gizli kasası oldukları iddia edildi.

Reklam yatırımları 2 milyar liraya yaklaştı

Bu sosyal medya fenomenleri gündemdeyken Reklamcılar Derneği Türkiye Medya Yatırımları raporunu yayınlandı. Bu rapora göre Türkiye’de 170 bin kadar influencer olduğu tahmin ediliyor. Influencerlar, 1 milyon 900 bin liraya kadar olan kazançları için gelir vergisi ödemiyor. Uzmanlar, çoğu fenomenin kripto paralar aracılığıyla ödemeleri aldığını ve şahsi hesaplarına aktardığını ifade ediyor. Ekonomim’de yer alan habere göre; Reklamcılar Derneği’nin Türkiye Medya Yatırımları raporuna göre bu yılın ilk altı ayında influencer pazarlaması için şirketlerin yaptığı reklam yatırımları 1 milyar 709 milyon TL’ye ulaştı. Rakamlar bu alanda geçen yılın aynı dönemine göre 2,4 kat artışa işaret ediyor.

Markalar bu alana yatırım yapıyor

Reklamcılar Derneği, influencer pazarlamanın 2022’den 2023’ün ilk yarısına dek yüzde 176 büyüme kaydettiğine işaret ediyor. Dijital medya alanında influencer pazarlamanın büyüme trendine devam ettiğini aktaran dernek, markaların tüketiciye ulaşmak ve dikkat çekmek için bu alana daha fazla yatırım yaptığını ifade ediyor. Rapora göre geçen yıl markaların yüzde 35’i influencer pazarlaması için 2 milyon TL’den yüksek bir bütçe ayırdı. Markaların yüzde 18’inin pazarlama bütçesi 5 milyon TL’nin üzerinde oldu. Creatorden’in raporu Türkiye’de faaliyet gösteren 50 civarı global ve yerel şirketle yaptığı anket sonuçlarına dayanıyor.

En fazla Instagram üzerinden işbirliği yapılıyor

Anket sonuçlarına göre geçen yıl influencer işbirlikleri için en fazla kullanılan platform yüzde 97,7 ile Instagram olurken bu platformu yüzde 48,8 ile YouTube ve yüzde 46,5 ile TikTok izledi. Ankete katılan pazarlama profesyonellerinin yüzde 21’i Twitch, yüzde 14’ü Facebook ve Spotify, yüzde 11,6’sı LinkedIn üzerinden de anlaşmalar yaptıklarını belirtti.

Nasıl gelir elde ediliyor

Creatorden’e göre influencerlar firmalarla yaptıkları anlaşmalar dahilinde en fazla paylaşım karşılığı ücret alırken satış komisyonu, ücretsiz ürün ya da indirim kodu alanlar da var. Ankete katılanların yüzde 82’si işbirliklerinde ödeme yolu olarak paylaşım karşılığı ücreti tercih ettiklerini belirtirken, ücretsiz ürün/servis yüzde 38, satış komisyonu yüzde 13, indirim kodu yüzde 11’de kaldı. Katılımcıların yüzde 13’ü erişim, etkileşim ve izlenmeye dayalı performans bazlı ödeme de yaptığını belirtti.

Vergilendirme sistemi getirildi

Geçen yıldan itibaren sosyal medyada içerik üreten ve mobil uygulama geliştirenler için basit bir vergileme usulü getirildi.

26 Ekim 2021’de yürürlüğe giren 7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre 2022 itibarıyla bu işleri yapanlar, Türkiye’de kurulu bir bankada özel bir hesap açıyor ve banka bu hesaba yapılan ödemelerden yüzde 15 oranında stopaj kesintisi yapıyor.

Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisnaydı. Bu tutar 2023 yılında 1 milyon 900 bin liraya çıkarıldı.

Kripto para ile ödeme

Stopaj oranı yüzde 15 olarak sabit olup 2023 yılı için 1 milyon 900 bin TL’ye kadar değişmiyor. Ayrıca bu gelirler KDV’ye de tabi olmuyor. Ancak istisnadan faydalanmak için paranın açılan özel hesaba gelmesi şart.

DW Türkçe’den Pelin Ülker’e konuşan vergi uzmanı Nedim Türkmen, kripto paralarla ödeme alındığında ya da transferwise, payoneer, stripe gibi uygulamalarla ile para bireysel hesaba çekildiğinde istisnadan faydalanılamadığına dikkat çekiyor.

50 bin kişi vergi ödemiyor

Eylül 2022’de dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, Youtube, Facebook, Instagram, Bigo Live, Twitch, TikTok, Dlive ve Scorp mecraları üzerinden yapılan analizler sonucu, 50 bin kişinin sosyal medya aracılığı ile elde ettiği gelirler üzerinden vergisel yükümlülüklerini kısmen veya tamamen yerine getirmediği tespit edildiğini duyurmuştu.

ARTI SİİRT

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN