Deprem bölgesi için işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği uygulaması başlatıldı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilen 11 ilde, çalışma ve sosyal güvenlik alanında bazı tedbirler alındı. OHAL kapsamında bulunan kentlerdeki işverenler, iş yerlerinin ağır ya da orta hasarlı olduğunu belgelemeleri durumunda, 'uygunluk tespiti' beklenmeksizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek. Deprem bölesinde istihdamın korunması için ise işverenlere işten çıkarma yasağı getirildi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan ‘OHAL Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’, bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UYGULAMASI DEVREYE GİRDİ

Buna göre; depremden etkilenen ve OHAL kapsamında bulunan kentlerdeki işverenler, iş yerlerinin ağır ya da orta hasarlı olduğunu belgelemeleri durumunda, 'uygunluk tespiti' beklenmeksizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilecek. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecek.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI GETİRİLDİ

Kararnameyle OHAL bölgesinde, İş Kanunu'ndaki 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymamak', 'iş yerinin kapanması' gibi sebepler dışında işten çıkarma yasaklandı. Kısa çalışma veya işsizlik ödeneğinden yararlanmayan ve işsiz kalanlar için de OHAL süresini aşmamak kaydıyla İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 133,44 TL destek ödemesi yapılacak ve bu kişiler Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılacak. Belirlenen hükümlere aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için aylık brüt asgari ücret tutarında, çalışma ve iş kurulu il müdürlüklerince para cezası uygulanacak.

Deprem bölgesindeki iş yerlerinde Sendika Kanunu kapsamındaki yetki tespiti, toplu sözleşmelerin yapılması, uyuşmazlıkların çözümü, grev ve lokavta ilişkin süreler de OHAL süresi boyunca uzatıldı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN