Denizaltılarda Neden Kırmızı Işık Kullanılıyor?

Denizaltılarda neden kırmızı ışık kullanılıyor? Bu makalede bu sorunun yanıtına bakıyoruz...

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Bazı denizaltılarda neden kırmızı ışık kullanılır? Popular Science'ın haberine göre insan gözünün en az duyarlı olduğu ışık, görünür ışık tayfında yer alan diğer renklere göre daha uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı ışık. Öyle ki gece lambası olarak kullanıldığında, diğer renkli ışıkların aksine sirkadiyen ritmi bozmadığı, yani biyolojik saati etkilemediği görüldü.

Bu yüzden gece görüşü için en iyi seçim olduğu söylenebilir. Denizaltılardaki ışıklandırmalar da aynı sebeple kırmızı ağırlıklı olur. Fakat bu kırmızı lambalar sadece hava kararınca yakılıyor.

Gündüz ışıklandırmaları daha parlak ve açık renkli. Dışarıda hava karadığında içerideki ışıklar da çok daha loş olan kırmızıya çevrilir ve bu sayede hem mürettebatın panelleri rahatça görmesi hem de vücutlarının sirkadiyen ritimlerini geceye uyarlamaları sağlanır.

İllionis Üniversitesi'nin internet sitesinde ise bu soruya şu yanıt verilmiş: Bazı denizaltılar, havaalanı kontrol kuleleri (geceleri) ve bazı sinema salonlarında aynı nedenle kırmızı iç ışık kullanılır. Bunun nedeni, gözlerinizin kırmızı ışıktan karanlığa uyum sağlamasının beyaz ışıktan karanlığa göre daha kolay olmasıdır.

Görünüşe göre denizaltılar, mürettebatın gece görüşünü korumak ve gösterge panellerini görmelerine izin vermek için kırmızı ışığı kullanır.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN