• Haberler
  • Siyaset
  • DEM Parti'den Meclis'e Çağrı: Tutuklu Siyasetçiler İçin Genel Görüşme Talebi

DEM Parti'den Meclis'e Çağrı: Tutuklu Siyasetçiler İçin Genel Görüşme Talebi

DEM Parti, Kobani davası kapsamında cezaevinde bulunan siyasetçilerin serbest bırakılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) başvuruda bulundu.

Parti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği hak ihlali kararlarını gerekçe göstererek, Meclis’te genel görüşme açılmasını istedi.

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli imzasıyla yapılan başvuruda, özellikle eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında AİHM tarafından verilen yeni ihlal kararına dikkat çekildi. DEM Parti, Kobani davasında yargılanan diğer tutuklu siyasetçilerin de benzer hak ihlallerine maruz kaldığını vurguladı.

“Kobani Davası Siyasi Nitelik Taşıyor”

TBMM Başkanlığı'na sunulan dilekçede, Kobani davasının siyasi saiklerle yürütülen bir yargı süreci olduğu belirtildi. Davanın hukuki zemininden uzaklaştığı ve yargı bağımsızlığı ile demokratik siyasetin ağır biçimde zedelendiği ifade edildi.

Başvuruda, "Demirtaş ve benzeri suçlamalarla tutuklu bulunan diğer siyasetçilerin haksız yere cezaevinde tutulduğu, bu süreçte ciddi usul hataları ve hak ihlallerinin yaşandığı, AİHM kararlarının da bu durumları açıkça ortaya koyduğu" vurgulandı.

Meclis’e “Sorumluluğunuzu Yerine Getirin” Çağrısı

DEM Parti, TBMM’yi AİHM kararlarını gecikmeden uygulamaya çağırarak, Türkiye'nin ulusal ve uluslararası yükümlülüklerine uygun adımlar atılması gerektiğini belirtti. Dilekçede, genel görüşme açılarak Kobani davasının demokratik siyasete, ifade özgürlüğüne ve yargı bağımsızlığına olan etkilerinin Meclis gündemine taşınması istendi.

AİHM’den Demirtaş İçin Yeni Karar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 9 yıldır cezaevinde tutulan Selahattin Demirtaş hakkında geçtiğimiz günlerde bir kez daha hak ihlali kararı vermişti. Demirtaş’ın avukatları ise karar sonrası yaptıkları açıklamada, müvekkillerinin derhal tahliye edilmesinin ve beraat ettirilmesinin artık bir yasal zorunluluk haline geldiğini vurgulamıştı.

DEM Parti’nin başvurusu, Kobani davası ve siyasi tutuklular konusunun önümüzdeki günlerde TBMM gündemini yeniden ısıtacağına işaret ediyor

Bakmadan Geçme

Artı Siirt Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!