• Haberler
  • Genel
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Kamu Yatırımlarında Verimlilik ve Disiplin Vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Kamu Yatırımlarında Verimlilik ve Disiplin Vurgusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan '2026-2028 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları ile İlgili 2025/15 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi' Resmî Gazete'nin mükerrer sayısında yer aldı. Genelgede, kamu yatırımlarında tasarruf ve önceliklendirme esas alınarak yeni dönemin yol haritası çizildi.

Genelgede, kamu kaynaklarının etkin kullanımı için yatırımların maliyet-etkin ve verimli şekilde hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Buna göre, yatırım harcamalarının mümkün olan en kısa sürede ekonomik ve sosyal faydaya dönüştürülmesi hedefleniyor.

Kamu yatırımlarının özel sektör yatırımlarını destekleyecek biçimde planlanacağına dikkat çekilen metinde, yenilikçi ve üretken girişimleri teşvik eden altyapı yatırımlarına öncelik verileceği belirtildi. Ayrıca, iş ve yaşam koşullarını iyileştirecek projelerin öncelikli olacağı ifade edildi.

Yeni Projelere Sınırlama, Mevcut Projelere Tamamlama Önceliği

Genelgede, zorunlu haller dışında 2026 Yılı Yatırım Programı’na yeni proje alınmayacağı açıkça belirtildi. Buna karşın, halen devam eden projelerden kısa sürede tamamlanabilecek olanların ödenek tahsisinde öncelikli tutulacağı kaydedildi.

Öte yandan, mevcut kamu sabit sermaye stokunun etkin kullanılabilmesi amacıyla, bakım ve onarım çalışmalarına ağırlık verileceği bildirildi. Böylece hem yatırım harcamalarında tasarruf sağlanacak hem de mevcut varlıkların ömrü uzatılarak hizmet kalitesi korunacak.

Kurumlardan KaYa Sistemi Üzerinden Bildirim Zorunluluğu

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının, yatırım programı hazırlıkları sırasında Yatırım Programı Hazırlama Rehberi ile belirlenen esaslara uyması zorunlu olacak. Kurumların, daha önce Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na ilettikleri yatırım tekliflerinde varsa proje bazındaki değişiklik önerilerini, Kamu Yatırımları Bilgi Sistemi (KaYa) üzerinden Başkanlığa göndermeleri gerektiği hatırlatıldı.

Genelgede ayrıca, gönderilecek tekliflerin önceden belirlenen yatırım tavanları içinde kalması gerektiği de vurgulandı.

On İkinci Kalkınma Planı Çerçevesinde Yeni Dönem

2026-2028 dönemi yatırım programı hazırlıklarının, On İkinci Kalkınma Planı ve bu çerçevede hazırlanan Orta Vadeli Program (OVP) ile uyumlu şekilde yürütüleceği kaydedildi. Kamu hizmetlerinde hız ve kaliteyi artırmayı hedefleyen yatırımların, bu planlar doğrultusunda seçileceği ve hayata geçirileceği ifade edildi.

Genelgede son olarak, kamu yatırımlarına ayrılan kaynakların, vatandaşların öncelikli ihtiyaçlarını karşılamaya ve ülke ekonomisinin üretken kapasitesini artırmaya hizmet etmesi gerektiği belirtildi.

Artı Siirt Haber Ajansı

Bakmadan Geçme