- Haberler
- Siyaset
- Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İlk Adım Olarak Meclis'te Komisyon Kurulacak, Sürecin Yasal Zemini Konuşulacak'
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'İlk Adım Olarak Meclis'te Komisyon Kurulacak, Sürecin Yasal Zemini Konuşulacak'
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin 32. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı açıklamada, PKK'nin silah bırakma kararı sonrasında Türkiye'de 'yeni bir dönemin' başladığını söyledi.
Erdoğan, ilk adım olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir komisyon kurulacağını ve sürecin yasal çerçevesinin ele alınacağını açıkladı.
Erdoğan, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde düzenlenen kampta yaptığı konuşmada, PKK’nin 47 yıl önce Siirt’in Eruh ve Hakkari’nin Şemdinli ilçelerinde gerçekleştirdiği ilk silahlı eylemleri hatırlattı. “O günden bu yana nice hükûmetler terörü bitirme sözü verdi ama terör ne bizim topraklarımızda ne de üs edindiği dış ülkelerde sona erdirilebildi” diyen Erdoğan, geçmişte yapılan hatalara da değinerek Beyaz Toroslar, faili meçhuller, Diyarbakır Cezaevi ve köy yakmalar gibi uygulamaların terörü beslediğini belirtti.
"Silahlar bırakıldı, yeni bir sayfa açıldı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK’nin 5-7 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği kongrede örgütsel varlığına son verdiğini ve dün itibarıyla silahları bıraktığını belirterek, “Türkiye, uzun, acılı, gözyaşlarıyla dolu bir dönemi geride bırakıyor. Dün itibarıyla yeni bir sayfa açıldı. Bu, tarihte bir milattır” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, terörle mücadelenin yalnızca güvenlik yöntemleriyle değil, aynı zamanda sosyal ve siyasi düzlemlerde de yürütüldüğünü belirterek şunları söyledi:
“Terör örgütlerinin Kürt kardeşlerimizi devletten uzaklaştırmasına karşı tedbir aldık. Evladıyla cezaevinde Kürtçe konuşamayan analar bu ülkenin geçmiş yanlışlarının bir sonucuydu. Bu yanlışların bedelini hep birlikte ödedik.”
TBMM’de Komisyon Kurulacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yeni dönemin gerektirdiği yasal çerçevenin oluşturulması için ilk adım olarak Meclis’te bir komisyon kurulacağını duyurdu:
“Şimdi oturup konuşacağız, ama silahlarla değil, yüz yüze ve gönül gönüle. Sürecin yasal ihtiyaçlarını TBMM çatısı altında değerlendireceğiz. AK Parti, MHP ve DEM heyetleriyle bu süreci birlikte olgunlaştırıp ileriye taşıyacağız.”
Meclis’in sürece sağlayacağı katkının büyük önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, “Mümkün olan en geniş katılımla Meclis’imizin bu hayırlı sürece destek vermesini diliyorum. Sürecin hassasiyetine uygun davranarak, kolaylaştırıcı bir rol üstleneceğiz. Teslim sürecini de kurulan mekanizma vasıtasıyla titizlikle takip edeceğiz.” dedi.
“Sular tersine akarsa, gereği yapılır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, süreci provoke etmek isteyen çevrelere de mesaj verdi:
“Biz, bir adım atana kolaylık sağlarız. Çıkış yolu arayana kapımız açıktır. Ancak sular tersine akarsa, gereği de yapılır. Bugün Türk, Kürt, Arap her bir vatandaşımız düne göre daha güvendedir.”
Destek verenlere teşekkür
Erdoğan, konuşmasının sonunda sürece destek olan kişi ve kurumlara teşekkür etti:
“Başta Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’ye, süreci sağduyuyla sahiplenen DEM Parti heyetine, rahmetli Sırrı Süreyya Önder’e, farklı görüşlerde olsak da milli meselelerde ortak duruş sergileyen tüm partilere ve gazetecilere, güvenlik birimlerimize, Irak merkezi hükümeti ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne teşekkürlerimi sunuyorum.”
Bakmadan Geçme





