CHP'den Siirt Dahil 81 İlde Eş zamanlı Basın Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi, Lozan Antlaşması'nın 100. yıldönümü ve basın sansürünün kaldırılışının 111. yıldönümü münasebetiyle Siirt dahil 81 ilin 975 ilçesinde eş zamanlı basın açıklaması yaptı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi, Lozan Antlaşması’nın 100. yıldönümü ve basın sansürünün kaldırılışının 111. yıldönümü münasebetiyle Siirt dahil, 81 ilin 975 ilçesinde eş zamanlı basın açıklaması yaptı

CHP Siirt il başkanı Enver Güneş yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Lozan Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin tanınmasını sağladığını, bağımsızlığın temeli olduğunu vurguladı. Basında ise sansür ve baskının ağır bir şekilde devam ettiği, yüzlerce gazetecinin “gazetecilik görevi” gerekçesiyle tutuklu bulunduğu ifade edildi.

Güneş açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

”Bugün emperyalizme karşı verdiğimiz Kurtuluş Savaşımızın zafer belgesi, Cumhuriyetimizin tapusu Lozan Antlaşması’nın 100. yıldönümünü kutluyoruz.

Bugün tarihi bir gündür. 780 bin kilometrekarelik ülke topraklarımızın Türkiye Cumhuriyeti’ne ait olduğunu egemen devletlere kabul ettirdiğimiz bir gündür.

Lozan Barış Antlaşması’yla;

Emperyalist güçlerin aralarında paylaşmaya çalıştıkları vatanımızın sınırları zaferimizle çizilmiştir.

Kapitülasyonlar kaldırılmış, ekonominiz millileştirilmiş, dış borçlarımız ve kaynaklarımız denetimden kurtulmuştur. İktisadi bağımsızlığımızın önü açılmıştır.

Yunanistan’da kalan Türk azınlığının hakları güvence altına alınmıştır. Boğazlarımızın statüsü teyit edilmiştir. Lozan, topraklarımızı parçalayan ve halkı esir eden, Sevr Anlaşması’nı tarihe gömen diplomasi zaferinin adıdır. Partimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi Lozan Barış Antlaşması, Türk halkına hazırlanan büyük suikastın yıkılışını anlatan bir belgedir.

Özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın tapusu olan Lozan’ı hayata geçiren başta önderimiz Atatürk ve genel başkanımız İsmet İnönü olmak üzere milli mücadele kahramanlarını saygıyla anıyoruz.”

”Cumhuriyetimizin ve partimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi:

“Lozan Barış Antlaşması, Türk Ulusu’na yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Anlaşması ile tamamlandığı sanılan büyük bir suikastin yıkılışını anlatan bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri bulunmayan bir siyasal ufku eseridir.”

Lozan saltanat sevdalılarına, emperyalizme, mandaya karşı Mücadelemizin zaferle taçlandırdığımızın belgesidir. Lozan, dünya üzerinde saygın bir ülke olarak yer almamızın teminatıdır. Lozan’ı hafife alan, subjektif ve maksatlı söylemlerin nesnesi haline getiren, hatta kinle yaklaşanlar, İnönü’ye, onun üzerinden Atatürk’e, Cumhuriyetin kurucu kadrolarına ve değerlerine düşmanlık etmektedir.
Özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın tapusu olan Lozan’a giden süreci inşa eden ve antlaşmayı hayata geçiren başta Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve 2’inci Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız İsmet İnönü ile milli mücadele kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.

Kurucu değerlerimiz ve kurucu kadrolarımızın hedef ve idealleri, geçmiş 100 yılda olduğu gibi önümüzdeki yüz yıllarda da vazgeçilmez yol göstericimiz olmaya devam edecektir.

Biz, CHP olarak, Kanun Teklifimizi Meclis Başkanlığına sunduk. Lozan Antlaşması’nın imzalandığı 24 Temmuz resmi bayram olarak kutlanmalıdır.

Değerli Basın Mensupları,

Bugün aynı zamanda basında sansürün kaldırılışının 115. yıl dönümü. 24 Temmuz’un basın için bayram olmaktan uzun zaman önce çıktığı günleri yaşıyoruz. Ne yazık ki, basında sansürün kaldırıldığı 1908 istibdat koşullarından çok daha kötü koşullarla karşı karşıyayız.”
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN