• Haberler
  • Siirt Haber
  • Baraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası Fotoğrafları

Baraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası Fotoğrafları

Baraj Suları Altında Kalan Şifa Kaynağı: Sağlarca Kaplıcası'nın Hasreti Sürüyor

Siirt'in Eruh ilçesi sınırlarında, Botan Çayı kıyısındaki bir mağarada yüzyıllarca şifa dağıtan Sağlarca Kaplıcası, Ilısu Barajı'nın dolmasıyla birlikte sular altında kaldı. Siirtli koleksiyoner Faik Kuzu'nun paylaştığı 1942 ve 1946 yıllarına ait nostaljik fotoğraflar, kaplıcanın özlemini bir kez daha gün yüzüne taşıdı.

Botan Kıyısındaki Şifa Mağarası

Billoris adıyla da bilinen Sağlarca Kaplıcası, Siirt-Eruh yolu üzerinde, Botan Çayı'nın hemen kenarındaki doğal bir mağarada yer alıyordu. 33 ile 36 derece arasında seyreden su sıcaklığıyla vücut ısısına yakın olan kaplıca, girişi kolay ve son derece rahatlatıcı bir deneyim sunuyordu. Klorür, sodyum, sülfat, bikarbonat, hidrojen sülfür ve kalsiyum bakımından zengin şifalı suyu; romatizma, cilt rahatsızlıkları, solunum yolu sorunları, sinir sistemi ve kas yorgunluğu başta olmak üzere eklem ve kireçlenme şikayetlerine de iyi geldiği söylenirdi. Ameliyat sonrası iyileşme süreçlerinde de tercih edilen kaplıca, yöre halkı için adeta doğal bir şifa merkezi niteliği taşıyordu.

Baraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası Fotoğrafları

1942'den Fotoğraflar, 2026'dan Özlem

Faik Kuzu'nun paylaştığı fotoğraflar, kaplıcanın yalnızca bir tesis olmadığını; nesiller boyu süren bir buluşma ve yaşam alanı olduğunu gözler önüne seriyor. 1942 yılına ait görüntülerde kaplıcanın özgün taş duvarları ve o dönemin karakteristik mimarisi dikkat çekiyor. Kuzu, büyük pencerenin ilerleyen yıllarda küçültüldüğünü; sabun ve şampuanla yıkananların o pencerenin kenarında yıkandığını, köpüklü suyun akıntıyla dışarı çıktığını ve kaplıca suyunun böylece temiz kaldığını aktarıyor.

Baraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası Fotoğrafları

1946'ya ait fotoğraflarda ise soyunma kabinleri görünürken, sonraki yıllara ait karelerde kaplıcanın bitişiğindeki meşhur çardaklar, Siirt tabiriyle "huleler" göze çarpıyor. Kuzu, fotoğraflardaki isimleri de tek tek paylaşarak geçmişe vefa borcunu ödüyor: Rahmetli Halit Babaoğlu, genç yaşta kaybedilen eğitimci ve ilkokul müdürü Yusuf Gökmen ve onun akademisyen olan oğlu Murat Gökmen, eğitimciler Saim Genç, Mecit Arık, Hayrettin Mumay...

Kuzu, fotoğrafların altına şu sözleri yazdı: "Binbir özlemle hasretle o güzelim yılları, günleri arıyoruz ve çok ama çok özlüyoruz."

Baraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası Fotoğrafları

Sular Altında Kalan Umutlar

Ilısu Barajı'nın dolmasıyla birlikte Sağlarca Kaplıcası da Botan Vadisi'nin diğer kadim değerleriyle birlikte baraj gölünün derinliklerine gömüldü. Özellikle hafta sonları Siirt ve çevre illerden yoğun ziyaretçi çeken, nesiller boyunca Siirtlilerin ortak hafızasında yer eden bu şifa kaynağının yitirilmesi, kentte hâlâ derin bir boşluk bırakıyor.
Defalarca gündeme gelen "kaplıca suyunun sondajla yeniden çıkarılacağı ve yeni bir tesiste hizmete açılacağı" haberleri ise somut bir adıma dönüşmedi. Yıllardır beklenen bu proje için henüz bir gelişme yaşanmadı.

Faik Kuzu'nun paylaşımları, bu özlemi bir kez daha derinleştirirken kaplıcanın yeniden kazandırılması talebini de gündemin üst sıralarına taşıdı.

Baraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası Fotoğrafları

Baraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası Fotoğrafları

Baraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası Fotoğrafları

Renklendirilmemiş Siyah Beyaz Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası Fotoğrafları

Baraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası FotoğraflarıBaraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası FotoğraflarıBaraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası FotoğraflarıBaraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası FotoğraflarıBaraj Götürdü, Siirt Unutmadı: 1942 Ilına Ait Siirt Sağlarca Garnave/Germav Kaplıcası Fotoğrafları

Artı Siirt Haber Ajansı

Bakmadan Geçme