Bal fiyatları en az ikiye katlanacak! Siirt'te üreticiler umutlu, tüketiciler endişeli

Artan girdi maliyetleri nedeniyle yaşanan ciddi fiyat artışlarından arıcılar da nasibini aldı. Bu sezon bal fiyatlarının hem üretici hem de tüketici tarafında 2-3 kat artması bekleniyor. Siirt'te de artan maliyetler karşısında fiyatların artmasını beklerken, tüketiciler de gelen zamlardan bıktığını ifade ediyor.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, geçen yıl 1 kilogram çiçek balının üretici maliyetinin 25-26 TL olduğunu ve kendilerinin de bunu 30 TL'den toptan olarak satabildiklerini söyledi. Üretici fiyatları bu şekildeyken market raflarına bakıldığında aynı balın fiyatının 80-90 TL'den satıldığına dikkat çeken Şahin, aradaki 3 kat farkın da sorgulanması gerektiğine işaret etti.

ÜRETİCİDE 80 TL OLUR

Son 1 yılda ise mazotun 3-4 kat arttığı bir ortamda arıcıların 1 kilogram çiçek balını 58-60 TL civarında mal ettiğini ifade eden Şahin, “60 TL'ye mal ettiğimiz balı kimse bizden 50 TL'ye vermemizi beklenmesin. O yüzden bu yıl üreticinin 1 kilogram çiçek balı için toptan satış fiyatı en az 75-80 TL aralığında olacaktır” diyor. Bu hesaba göre bir yılda üretim maliyeti yüzde 131, artan balın üretici satış fiyatının da yaklaşık yüzde 150-160 yükselecek. Söz konusu artışların raflardaki bal etiketlerine de en az iki kat olarak yansıması bekleniyor.

 

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

  • Balyemez | 29 Ağustos 2022 02:13

    Kilosu 15 lirada olsa ben ne alırım nede yerim

BUNLARA DA BAKIN