Bakırhan, Siirt'te Milli Park Sınırları İçinde Kalan Tarım Arazileri Sahiplerinin Sorunlarını Meclise Taşıdı!

Yeşil Sol Parti Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan, 15 Ağustos 2019 yılında Botan Vadisi'nin milli park ilan edilmesiyle, bazı vatandaşların tapulu arazilerinin milli park sınırları içerisine dahil edildiğini ve bu konuda mağduriyet yaşadıkları iddiasını meclis gündemine taşıdı.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Bakırhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, cevaplaması üzerine soru önergesi verdi.
Soru önergesinde, “Botan Vadisi Milli Parkı için ne kadarlık bir alan kamulaştırılmıştır. Yapılan kamulaştırmadan kaç yurttaşın taşınmazı etkilenmiştir” denildi.

Bakırhan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, cevaplanması üzerine şu soruları yönlendirdi:

“Botan, Dicle Nehri'nin bir koludur. Aynı zamanda Şırnak, Siirt, Mardin'in Doğusu ve Batman’ı kapsayan tarihsel bir bölgeyi ifade eder. İsmini geçmişteki Botan Beyliği'nden alır. Bu tarihsel ve coğrafi öneme haiz bölge, 1421 sayılı cumhurbaşkanlığı kararının 30859 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla 15 Ağustos 2019 tarihinde Siirt ilindeki kain taşınmazlar yıllardan beri mera vasfında olmasına rağmen usule aykırı bir şekilde taşınmazların vasfı mera olmaktan çıkarılmış. Daha sonra ise bu alan milli park ilan edilmiş. Botan Milli Parkı yaklaşık 120 bin dönümden oluşuyor. Milli park olarak ilan edilen alan içerisinde vatandaşlara ait bağ, bahçe ve tarla vasfındaki tarım arazileri de bulunmaktadır. Yurttaşlara ait tarım arazileri bölge halkı tarafından etkin ve aktif olarak ekilip biçilmektedir. Siirt ilimizin ekonomisine büyük katkı sağlayan fıstığın önemli bir kısmı Milli Park olarak ilan edilen alanın içerisindeki tarım arazilerinden karşılanmaktadır. 
Botan Vadisi Milli Park sınırları içerisinde kalan birçok taşınmaz ‘Botan Vadisi Milli Parkı’ sınırları içerisinde kalması sebebiyle bölge sakinleri hayvancılık ve tarım yapamaz duruma gelmişler. Bölgede yaşayan yurttaşların ve muhtarların görüşü alınmadan ve yurttaşların tüm itirazlarına rağmen söz konusu bölgenin vasfının değiştirilmesi yurttaşların mağduriyetine sebebiyet vermiştir. Milli parkın içinde kalıp kamulaştırma bedeli ödenmeyen toprak için köylüler hukuk mücadelesi başlatmışlar. Ancak yıllardır sonuç alamıyorlar. Yüzyılı aşkın bir zamandır ekilip biçilen topraklar bir gecede çıkan kararname ile milli park ilan edilmesinden kaynaklı yurttaşlar ellerinde tapuları olmasına rağmen, toprakları üzerinde istediği tasarrufta bulunamıyorlar. Botan Nehri üzerinde yapılan barajların yarattığı sorunun yanı sıra, milli park ilan edilen alanda da köylüler mağdur edilmektedir.
Bu bağlamda;
1-    Botan Vadisi Milli Parkı için ne kadarlık bir alan kamulaştırılmıştır. Yapılan kamulaştırmadan kaç yurttaşın taşınmazı etkilenmiştir?
2-    Botan Vadisi Milli Parkı kamulaştırması yapılırken bölge halkının ve muhtarlarının görüşü neden alınmamıştır? Sürekli milli iradenin öneminden bahseden iktidarınız Siirt’te yapılan kamulaştırmada bölge halkı duruma karşı çıkmasına rağmen bu durum neden milli irade olarak görmemektedir? 
3-    Siirt’te yaşayan yurttaşlarımız Botan Vadisi Milli Parkının yapılmasından kaynaklı mağdur olduklarını ve bundan dolayı bu duruma karşı çıkıyorlar. Bakanlık olarak bu kararınızda ısrarcı olmanızın nedeni nedir?
4-    Bilindiği üzere mera; hayvanların otlatılması ve otundan yararlanılması için tahsis edilen ve bu amaçla kullanılan yerlerdir. Milli Park ilan edilen alan bölge halkının mera alanıdır. Botan Vadisi Milli Parkın kamulaştırmasına bölge halkı karşı çıkmasına ve mağdur edilmesine rağmen neden böyle bir karar alınmıştır?
5-    Botan Vadisi Milli Parkının kamulaştırılmasına karşı açılmış kaç dava mevcuttur? Söz konusu alan ile ilgili hukuki süreç ne aşamadadır?
6-    Bir bölgenin Milli Park ilan edilmesi için korunmaya muhtaç tabii ve kültürel alan bulunması gerekiyor. Milli Park ilan edilen alanda korunmaya muhtaç bir alan olmamasına rağmen söz konusu bölgenin kamulaştırılmasının nedeni nedir? 
7-    Milli park olarak ilan edilen alan içerisinde kalan özel mülkiyete konu taşınmazlarla ilgili alınan kamulaştırma kararı sebebiyle bugüne kadar vatandaşların mağduriyetini giderecek herhangi bir ödeme yapılmış mıdır? Yapılmış ise ne kadardır? Yapılmamış ise neden yapılmamıştır? 
8-    Botan Vadisi Milli Park ilan edilen alan içerisindeki korucuların ve iktidarınıza yakın kişilerin özel mülkiyet taşınmazlarının kamulaştırılmamasının özel nedeni nedir? İktidarınıza yakın kişilere neden böyle bir iltimas tanınmıştır? 
9-    Söz konusu kamulaştırmadan zarar gören yurttaşların mağduriyetini gidermek için bakanlığınız ne gibi adımlar atacaktır?”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN