Bakanlık Devreye Girdi: Yüzlerce Siirtli Vatandaşın İşsiz Kaldığı Akkuyu Nükleer Santral İnşaatında Neler Oluyor?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ve yüklenici Titan 2-IC İçtaş konsorsiyumu arasındaki ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunulduğunu duyurdu. 

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

Bakanlık açıklamasında, Akkuyu NGS'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar tek kalemde yapılan en büyük yatırımı olduğu ifade edildi. 

Akkuyu NGS, her biri 1200 megavat kapasiteli 4 reaktörün tam kapasite devreye girmesiyle Türkiye'nin toplam elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unu tek başına karşılayacak. Söz konusu proje toplamda 20 milyar doları buluyor.

Ancak çoğunluk hissseleri ROSATOM'a (Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu) ait olan Akkuyu Nükleer AŞ, geçtiğimiz günlerde Türk firması IC İçtaş İnşaat AŞ ile sözleşmesini feshetti. 

Bazı Türk siyasilere göre Rus şirketin bu adımı, Türk firmalarının projeden tahliyesi anlamına geliyor. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Teknoloji transferi ve yüksek teknolojili üretim, ülkemizin kalkınması için stratejik öneme sahip. Ancak Akkuyu'da yapılan hukuksuz fesih işlemi, Türk şirketinin tasfiye edilerek ülkemizin nükleer enerji alanındaki gelişimini engellemek anlamına geliyor. Bu kabul edilemez." ifadelerini kullandı. 

Rosatom'un bir birimi olan Akkuyu Nükleer AŞ'den cumartesi günü yapılan açıklamada, Türk firmasıyla olan anlaşmanın feshinden sonra santralin kalan inşaat işlerini üstlenmek üzere "TSM Enerji" ile bir anlaşma imzaladığını bilgisi verilmişti. 

Ticaret siciline göre, "TSM Enerji"nin sahibi Rusya merkezli üç şirket.

Ayrıca IC İçtaş'la sözleşmenin neden feshedildiği konusunda ayrıntı vermeyen Akkuyu Nükleer AŞ, TSM ile yapılan sözleşmenin, projenin daha önceden belirlenen tarihte tamamlanması ve işçilere zamanında ödeme yapılmasını sağlayacağını bildirdi.

IC İçtaş: Fesih girişimi uluslararası hukuka aykırı

IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ise, Akkuyu Nükleer AŞ tarafından yürütülen fesih girişiminin uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıkladı. 

Şirketten yapılan açıklamada, Akkuyu Nükleer AŞ'nin, "Akkuyu NGS projesinde çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşmenin feshedildiği" yönündeki basın açıklamalarının hukuken geçersiz olduğu ifade edildi.

IC İçtaş İnşaat AŞ'nin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi kapsamında Rosatom ortaklı Rus Titan-2 şirketiyle yüzde 50-50 eşit oranda hissedar olduğu, T2-IC Ortak Girişim AŞ proje işvereni Akkuyu Nükleer AŞ ile Mühendislik, Tedarik ve İnşaat Sözleşmesi'ni 22 Temmuz 2019 tarihinde imzaladığının kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kamuoyuna duyurulan fesih girişimi bildirisinde yalnızca şirketimiz IC İçtaş İnşaat'ın sözleşmesinin tek taraflı olarak sona erdirildiği belirtilmiştir. IC İçtaş İnşaat, Akkuyu Nükleer AŞ ile direkt hiçbir sözleşmenin tarafı olmayıp, Rus TİTAN-2 şirketi ile beraber kurulmuş olan T2-IC Ortak Girişim AŞ'nin, TİTAN-2 ile beraber eşit hak ve yükümlülüğe sahip yüzde 50 hissedarı konumundadır. Projede tüm işler her seviyede eşit hak ve sorumlulukta ortak olarak yürütülmektedir.

IC İçtaş ayrıca, Akkuyu Nukleer tarafından anlaşmanın feshedilmesine karşı yasal bir itiraz başlatıldığı da kaydedildi. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN