Aylık enflasyon beş ayın zirvesine çıktı

Türkiye tüketici enflasyonu aylık bazda Ağustos ayından beri en yüksek seviyede gerçekleşti ve aylık enflasyonda beş aylık düşüş trendi sona erdi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Ocak ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 6,7 arttı.

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi aylık artışın yüzde 6,5 olması yönündeydi. Yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 6,57 olarak kaydedilmişti.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri sıkılaştırmanın sonucu olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 36,5 puan yükseltmişti.

TCMB son toplantısında bir haftalık repo faizini yüzde 45 seviyesine çekerek dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını belirtmiş sıkılaştırma döngüsünün tamamlandığı mesajını vermişti.

TCMB'nin yeni başkanı Fatih Karahan da mevcut sıkılığın devam edeceği mesajını vermişti. Karahan, görevi devralmasının ardından ilk açıklamasında "Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

TCMB enflasyon tahminleri yıllık enflasyonun yıl ortasına doğru yüzde 70-75 bandına çıktıktan sonra 2024 yılını yüzde 36 seviyesinde tamamlayacağı yönünde.

Öncü göstergeler de hızlanma sinyali vermişti
Enflasyon açısından öncü göstergeler olarak kabul edilen Türk-İş araştırması ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) endeksleri de Ocak ayında enflasyonun hızlanması yönünde sinyaller vermişti.

 

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun Ocak'ta bir önceki aya göre yüzde 4.27 arttığını; açlık sınırının ise 15 bin 48 TL olarak gerçekleştiğini açıklamıştı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre ise İstanbul'da perakende fiyatlar 2024 Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 6,72, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 4,69 oranında artmıştı. Veri 11 ayın zirvesi olarak kaydedilmişti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN