Magnezyum faydaları nelerdir? Hangi yiyecekler Magnezyum içerir?

TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME:

Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı, ÇocukSağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof Dr Vefik ARICA 'Magnezyum faydalarınelerdir? Hangi yiyecekler Magnezyum içerir?' konusu hakkında gazetemizebilgiler verdi.

Magnezyum nedir? Magnezyum içeren yiyecekler neler?Faydaları neler? Magnezyum minerali, insan vücudu üzerinde birçok olumlu etkisağlıyor. Vücutta gerçekleşen kimyasal aktivitelerin olmazsa olmazı sayılanmagnezyumun eksikliğinde ise böbrek taşı, kramp ağrıları, hatta depresyon gibisağlık problemleri ortaya çıkabiliyor. Peki, vücudun magnezyum ihtiyacınınnasıl karşılanması gerekiyor? Kas ve sinir sistemi sağlığı için büyük önemtaşıyan magnezyumu içeren besinler nelerdir?

Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı, ÇocukSağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof Dr Vefik ARICA, magnezyum mineralinibeslenmenize eklemenizi sağlayacak gıdalar konusunda tüyolar veriyor.

Magnezyum vücudaönemli katkılar sağlıyor

Magnezyumun en önemli görevlerinden biri hiç şüphesizhücresel gelişim için gerekli olan proteinlerin sentezlenmesini sağlamaktır.

Vücudun kendi iç iletişiminde kullandığı elektrikselsinyallerin ulaştırılmasında da görevler üstlenen magnezyum, kan basıncı, nöronve kan dolaşımı arasındaki elektrik uyarılarının stabilize edilmesine de katkısağlıyor.

Bunların yanı sıra magnezyum, tıpkı kalsiyum ve D vitaminigibi bilhassa sağlıklı kemiklerin oluşumu için büyük önem taşıyor. Ayrıca ruhhalini düzenleyen bir nörotransmiter olan serotoninin yeterli seviyedesalgılanmasına da destek sağlıyor.

Magnezyum içerenyiyecekler hangileri?

Badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişler,Nohut, fasulye, mercimek ve börülce gibibaklagiller,Domates, kereviz, ıspanak, soğan ve marul gibisebzeler,İncir, üzüm, hurma, avokado ve muz gibimeyveler,Buğday, yulaf, çavdar gibi tahıllarda ve tümtahıllı ekmekler,Ay çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi tohumlar veYumurta ve somon balığı gibi hayvansal gıdalar,magnezyum deposu gıdalar arasında sayılabilir.

Bu belirtileredikkat! Magnezyum eksikliği sinyali olabilir

Magnezyum eksikliği, vücutta halsizlik, yorgunluk, sinir,uyku bozuklukları, dalgınlık, iştahsızlık ve depresyon gibi sorunların ortayaçıkmasın sebep olabiliyor. Bu eksiklik ayrıca, kas kramplarına ve kasılmalara,kas seğirmelerine ve titremelere, tansiyon yükselmesine, kalp ritimbozukluklarına, koroner spazm ve mide bağırsak kramplarına da yol açabiliyor.

İstemeden magnezyumoranınızı düşürmüş olabilirsiniz

Yaşlılık, beslenme bozukluğu, alkol kullanımı, idrarsöktürücü ilaç alımı, hamilelik ve emzirme dönemlerinde magnezyum ihtiyacınınartması; diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları, sindirim sistemi emilimkusurları ve ağır egzersizler, vücuttaki magnezyum oranının düşmesine zeminhazırlayabilir.

Magnezyum doktortavsiyesi ile alınmalıdır

Magnezyum eksikliği belirtisi olan kişiler kan tahliliyoluyla magnezyum seviyelerine baktırmalıdır. Tedavide uygun olan magnezyumeksikliğinin gıda yoluyla tamamlanmasıdır. Şikayetler gerileyinceye kadar biruzman hekim önerisiyle magnezyum takviyeleri alınabilir.

SON 5 YAZISI

F Vitamini Mutluluk ve Gençlik Vitamini

29 Kasım 2019 08:18

OKU

Magnezyum faydaları nelerdir? Hangi yiyecekler Magnezyum içerir?

09 Eylül 2019 10:14

OKU

Stalk nedir? Stalklamak (stalking) bağımlılık mı?

20 Temmuz 2019 18:23

OKU