Kent, Salgın ve Neticeleri Üzerine

TÜM YAZILARI SON GÜNCELLEME:

Günümüz toplumu,  kentleşme ve yoğun nüfuslanma neticesinde bir  takım problemler yaşamaktadır. Kentlerin bu denli yoğun ve istiflenerek gelişmesi bazı sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bunlara ek olarak yaşanan savaşlar, bunların neticesi olan göçler, besin kavgaları, içme suyu sorunları, halihazırda savaştığımız Covid-19 pandemisi vb. olaylar artık  alışmış olduğumuz  - daha doğrusu bir türlü alışamadığımız, alıştırıldığımız  -   yaşam ve barınma şeklimizi sorgulamamız gerektiğini göstermiştir.  

Salgınların, afetlerin, savaşların çağdaşkentleşme üzerindeki etkisi göz ardı edilemeyecek denli önemlidir. Şu ansavaşıyor bulunduğumuz Covid-19pandemisinin de muhakkak bazı şeyleri değiştireceğini öngörüyoruz ya da birşeyleri değiştirmesini umuyoruz.

Olmasınıbeklediğimiz şeyler her zaman beklentilerimizi tatmin eden bir netice vermezmaalesef. Ama yine de bir şeyler değişecek, buna alışsak iyi olur. Meselabugüne bakacak olursak, aklımıza hayalimize gelmeyen durumlarla karşılaşıyoruz.Söz gelimi sosyal mesafe kavramının önemi daha da baskın hale geldi, iç içe yaşayançağdaş toplum artık eskisi kadar rahat olamayacak ; oturma düzeninden ulaşıma,ulaşım araçlarından mimariye, plan bazında mekn- kullanıcı ilişkilerinin artık klasik şekilde ele alınmayacağının;açık-kapalı- yarı açık mekn dengesinin yeniden , farklı durumlara vekullanıcılara duyarlı bir şekilde kurgulanması gerektiğinin; küçük ölçektenkentsel ölçeğe kadar birçok şeyin değişeceğin göstergesidir. Balkon ve bahçenin önemi, havalandırmanınniteliği ve verimi daha da önemli hale gelmiş, doğal yaşantının önemi bir kezdaha anlaşılmıştır.

-Doğanın bizden,bizim ondan aldıklarımızı geri alma şekli en az bizimki kadar acımasız.-

Bunun yanında yapılardaki izolasyon (ses-ısı-nem),ısıtma-soğutma-havalandırma tesisatlarının ne denli önemli olduğunun bir kezdaha farkında olmak gerekir. Ayrıca bu durumda deprem (ki her zaman ihtimaldahilindedir) faktörünün de göz ardı edilmemesi gerekir.

Peki nasılyapmalı? Problemleri sıralamanın ardından ne önermeliyiz?

Özedönmeliyiz. İlkel toplumun yaşantısını izlemeliyiz. Gelişmek dediğimiz şey eğer bize ve diğer tümcanlılara zarar veriyorsa ve vermeye devam edecekse bunu irdelemeyiz.Genlerimizde, dünyaya ilk geldiğimizde nasıl yaşayacağımıza dair bazı kodlarvardır. İçgüdüsel olarak bazı davranışları kazanırız. Reflekslerkazanılır, izlenimle-taklitle vb.yollarla bazı şeyleri öğrenebiliriz. Ama devamında nasıl yapacağımız tamamenolmasa da bize bırakılmış durumda.

Hayatı nasıl devam ettireceğimize kararverebiliriz. Ben bu noktada sadece kavramsal ve yaşamın bazı kısımlarını elealan bir şekilde değil de, en küçük yapımalzemesinden kentsel ölçeğe, felsefeden edebiyata, aile kavramından toplumyönetimine topyekün bir değişim olması gerektiğinin taraftarıyım.

Birzamanlar olduğumuz yere dönmeliyiz Yanlış tarafa döndüğümüz noktaya. Hayatınana temellerine geri dönmeliyiz, suları kirletmeden. (A. Tarkovsky- Nostalghia/1973)

SON 5 YAZISI

PEKİ YA SONRA?

13 Temmuz 2021 11:15

OKU

Henüz Gören Yok!

30 Mayıs 2020 17:31

OKU

Sanata Dair Karalamalar

21 Mayıs 2020 10:12

OKU

KARMAŞA

16 Mayıs 2020 12:34

OKU

SOSYAL MEDYA VE BEDENİN İNŞASI

02 Mayıs 2020 22:20

OKU