'Uçaklarla Kimyasal Püskürtme' İddiaları Yalanlandı

Türkiye'de sosyal medyada yayılan 'uçaklarla kimyasal püskürtme yapıldı' iddiaları, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından yalanlandı. Yetkililer, görüntülerdeki izlerin uçakların yüksek irtifada oluşturduğu doğal 'kuyruk izi' olduğunu, yağışları veya hava olaylarını etkilemediğini belirtti. Kamuoyuna, asılsız içeriklere itibar edilmemesi çağrısı yapıldı.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), sosyal medyada yayılan 'uçaklarla kimyasal püskürtme yapıldığı ve bunun yağışları etkilediği' iddialarını yalanladı.

DMM'den Açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesindeki DMM, bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan görüntüler üzerinden ortaya atılan iddiaların daha önce de yalanlandığını belirtti. Açıklamada, söz konusu iddiaların açık bir dezenformasyon olduğu vurgulandı.

Görüntülerdeki İzler 'Kuyruk İzi'

DMM açıklamasında, 'Görüntülerde yer alan izler, uçakların yüksek irtifada oluşturduğu ve 'kuyruk izi' olarak bilinen doğal oluşumlardır' denildi. Bu izler, uygun sıcaklık ve nem koşullarında su buharının yoğunlaşmasıyla oluşuyor ve atmosfer şartlarına bağlı olarak farklı renkler alabiliyor.

Hava Durumunu Etkilemez

Merkez, izlerin hava olaylarını kontrol etmek veya yağışları engellemek gibi bir etkisinin bulunmadığını belirterek, kamuoyunu korku ve belirsizlik yaratmaya yönelik içeriklere itibar etmemeleri konusunda uyardı.

Artı Siirt Haber Ajansı

Bakmadan Geçme