Siirt Valiliğine Talimat Gönderildi: Milli Maç İçin Dev Ekran Kurulması Yasaklandı
İçişleri Bakanlığı, bu hafta sonu gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) nedeniyle ülke genelinde ek tedbirler aldı. Bakan Mustafa Çiftçi'nin valiliklere gönderdiği talimat doğrultusunda, sınav süresince meydanlarda ve sokaklarda kurulması planlanan dev ekran uygulamaları durduruldu.
Milyonlarca öğrencinin geleceğini şekillendirecek YKS maratonu öncesinde, sınav ortamının huzur ve sessizlik içinde sağlanması amacıyla güvenlik ve asayiş tedbirleri artırıldı. Bu kapsamda, hafta sonu oynanacak milli maçların toplu olarak izlenmesi için birçok ilde planlanan dev ekran organizasyonlarının iptal edildiği öğrenildi.
Kararın, sınav merkezlerinin bulunduğu bölgelerde oluşabilecek gürültü ve yoğunluğu önlemek amacıyla alındığı belirtiliyor.
2,4 Milyondan Fazla Aday Sınava Girecek
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenecek 2026 YKS, 20-21 Haziran tarihlerinde üç oturum halinde gerçekleştirilecek. Türkiye genelinde 2 milyon 425 bin 560 aday üniversite hayali için ter dökecek.
Bu nedenle İçişleri Bakanlığı, sınav güvenliğinin yanı sıra adayların dikkatini dağıtabilecek her türlü olumsuzluğun önüne geçmek için kapsamlı bir hazırlık süreci yürüttü.
Binlerce Personel Görev Başında Olacak
Bakan Mustafa Çiftçi, yaptığı açıklamada sınav süresince ülke genelinde 11 bin 883 okulda güvenlik ve trafik tedbirlerinin uygulanacağını duyurdu.
Buna göre 44 bin 886 personel ve 6 bin 907 ekip, sınavın yapılacağı merkezlerde görev alacak. Sınav binaları bir gün önceden kontrol edilirken, okul çevrelerinde gürültü, trafik ve güvenlik önlemleri en üst seviyede tutulacak.
İhtiyaç duyulan bölgelerde hazır kuvvet ve takviye ekiplerin de görevlendirileceği bildirildi.
Geç Kalan Adaylara Destek Verilecek
Bakanlık tarafından alınan tedbirler kapsamında sınava geç kalma riski yaşayan adaylara da destek sağlanacak. Ayrıca sınav güvenliğini tehdit edebilecek organize kopya girişimleri ve benzeri girişimlere karşı istihbari ve teknik önlemler artırıldı.
Sınav evraklarının taşınması sürecinde de güvenlik tedbirlerinin kesintisiz sürdürüleceği belirtildi.
Nüfus Müdürlükleri Hafta Sonu Açık Olacak
Kimlik kartını kaybeden veya yenilemesi gereken adayların mağduriyet yaşamaması için sınav merkezlerinin bulunduğu il ve ilçelerdeki 355 nüfus müdürlüğü hafta sonu hizmet verecek.
Nüfus müdürlükleri, 20 Haziran Cumartesi günü 07.00-17.00 saatleri arasında, 21 Haziran Pazar günü ise 07.00-15.30 saatleri arasında açık olacak.
Siirt'te de Sessizlik Tedbirleri Uygulanacak
Karar, Siirt dahil 81 ilin tamamını kapsıyor. Bu nedenle kentte hafta sonu için planlanan açık alan dev ekran etkinliklerinin de sınav saatleri dikkate alınarak iptal edilmesi veya ertelenmesi bekleniyor.
Yetkililer, öğrencilerin yıllardır emek verdiği sınav sürecinin sağlıklı şekilde tamamlanabilmesi için vatandaşlardan da sınav saatlerinde gürültü konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.