Siirt'te Trafik Çilesi: Şehir Kilitlendi, Çözüm Bekliyor
Siirt'te trafik sorunu her geçen gün daha içinden çıkılmaz bir hal alıyor. İhsan Tan Bulvarı'ndan Lise Caddesi'ne, Diş Hastanesi Kavşağı'ndan 15 Temmuz Meydanı'na uzanan geniş bir alanda yaşanan tıkanıklığın temelinde otopark yetersizliği, plansız yollar ve denetimsizlik yatıyor. Uzmanlar ve sürücüler, sorunun çözümü için köklü bir reforma ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.
Siirt'te trafik sorunu her geçen gün daha içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Sabah ve akşam saatlerinde neredeyse her ana arterinde yaşanan sıkışıklık, Ramazan ayıyla birlikte had safhaya ulaştı. Sürücüler ve yayalar için günlük işkenceye dönüşen bu tablo, köklü bir çözüm bekliyor.
Şehrin Kilitlendiği Noktalar
Sorunun en yoğun hissedildiği noktalar artık herkesçe biliniyor. İhsan Tan Bulvarı'nda Tillo Durağı ile Atatürk Anıtı arasındaki güzergah, MADO ve Halil Polat Kavşağı, 15 Temmuz Meydanı'ndan Fethi Serin Camii önü boyunca uzanan Lise Caddesi, Sancaklar Okulu yanındaki Cemil Ertekin Caddesi, Gaffar Okan Caddesi ile Bahattin Danış Caddesi'nin kesiştiği üçgen park kavşağı ve Nihat Aykut Caddesi boyunca hastaneye çıkan yokuş, Hayrettin Özgen Parkı civarı ile Diş Hastanesi kavşağı şehrin en kritik trafik düğüm noktaları olarak öne çıkıyor.
Bu noktalarda küçük bir hata bile trafiğin anında kilitlenmesine yeterli. Mal indiren bir kamyonet, yolcu indirip bindirmek için duran bir araç ya da yaya yoluna taşan bir park, zincirleme bir tıkanıklığı tetiklemek için fazlasıyla yeterli.
Sorunun Köküne Bakınca
Yaşanan kaosun temelinde plansız şehirleşme yatıyor. Siirt'te yollar ve parklar yeterli ön görüyle planlanmadan oluşturuldu. Bugün bunun faturası her gün trafikte ödeniyor.
Otopark yetersizliği belki de sorunun en kritik halkası. Park edecek alan bulamayan sürücüler araçlarını yollara bırakmak zorunda kalıyor. Yollara park edilen araçlar dar sokakları daha da daraltarak trafiği içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Buna çift sıra park yapan sürücüler, park edilmemesi gereken yerlere çekinmeden araç bırakan alışkanlıklar ve yaya yollarına taşan davranışlar da eklenince tablo iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor.
Denetim eksikliği bu sorunu katmerliyor. Trafik kurallarının uygulanmaması ve şehir genelindeki denetimsizlik, kuralsız davranışları olağanlaştırıyor.
Reform Şart
Siirt'in trafik sorununa yama çözümler artık yetmiyor. Şehrin ihtiyacı olan şey köklü bir reform. Öncelikle otopark sorununun çözülmesi gerekiyor. Merkezi noktalarda çok katlı otopark yapıları, belirli caddelerde kesin park yasakları ve etkin denetim mekanizmaları bu reformun olmazsa olmaz adımları arasında yer alıyor.
Trafik akışını düzenleyecek yeni sinyalizasyon sistemleri, dar ve çift yönlü bazı caddelerin tek yönlü hale getirilmesi ve yaya yollarının araç trafiğinden arındırılması da çözümün parçası olmalı.
Siirt'in her geçen gün büyüyen nüfusu ve artan araç sayısı düşünüldüğünde, bu adımların bir an önce atılması hem sürücülerin hem de yayaların can güvenliği açısından hayati önem taşıyor. Top artık yetkililerin sahasında.