Siirt'te Kırtasiyeciler: Okullar Açılmazsa Dükknlarımızı Kapatacağız
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okulların açılışına ilişkin yaptığı basın açıklamasında 6 Eylül'de tüm kademelerde haftada beş gün yüz yüze eğitime başlanacağını ifade etti.
Bakan Özer'in bu açıklaması koronavirüs pandemisinden en fazla etkilenen sektörlerden biri olan kırtasiyecileri heyecanlandırdı.
Siirt'te ajansımızın mikrofonlara konuşan kitapçılar ve kırtasiyeciler 6 Eylülde okulların açılmasını dört gözle beklediklerini belirtti.
Siirt'te kırtasiyeci Reşit Bardiş, 'Milli Eğitim Bakanının açıklaması bizlerde bayram etkisi oluşturdu.' dedi.
'Okulların açılması kararı gerçekten bizleri çok mutlu etti. Uzun süredir bu haberi bekliyorduk.' diyen Bardiş, 'Zorlu bir süreç yaşadık pandemi döneminde. Ayakta kalabilmek için sürekli sermayeden yiyorduk. Sattığımız ürünlerle giderlerimizi sadece karşılamaya çalışıyorduk.'
'6 Eylülde Okullar Açılmasaydı Dükkanı Kapatacaktık'
'Milli Eğitim Bakanının müjdesi olmasaydı dükkanı kapatacaktım' diyen Bardiş şu şekilde konuştu:
'Milli eğitim bakanının okullar açılacak açıklaması gelmeseydi eğer bir ay içinde dükkanı kapatıp başka bir iş aramak zorunda kalacaktık. Gerçeği şu an işsizlikte var onu da bulur muyduk bilmiyorum. Gerçekten çok sıkıntılı bir süreçti bizler de ne yapacağımızı bilmiyorduk.'
'Fiyatlarda Ciddi Artışlar Var'
Kırtasiye ürünlerinde büyük bir artışın olduğunu belirten Bardiş, 'Fiyatlarda geçen yıla göre ciddi bir artış var. Geçen seneden elimizde kalan ürünlerin avantajını yaşıyoruz. Bu sene toptancılara gittiğimiz zaman geçen sene sattığımız fiyattan bile ürün bulamıyoruz. Özellikle plastik ve kağıt ürünlerine gelen zam zaten kırtasiyenin yüzde 80'i ve yüzde 90'ını oluşturuyor.
Market zincirlerinin kırtasiye ürünü satmasının işlerini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Bardiş, büyük markez zincirleri ve alışveriş merkezlerinde satılan kırtasiye ürünleri bizim işlerimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Biz kırtasiyeciler 1 yıl boyunca okulların açılacağı Eylül ayını bekliyoruz. Biraz ekmek yiyebilmek için ama bu market zincirlerin ve alışveriş merkezlerinin kırtasiye ürünlerini satması bizlerin işini düşürüyor. Yetkililerden bu kırtasiye satışlarına bir kısıtlama getirilmesini istiyoruz.' şeklinde konuştu.
Kitabevi sahibi Ali Kurt ise pandemi sürecinden en fazla etkilenen sektörlerden birinin de kırtasiyeler ve yayınevlerinin olduğunu belirrti.
Okulların açılmasını dört gözle beklediklerini söyleyen Ali Kurt, 'Bakanın açıklaması ile hazırlığımızı yaptık, raflarımızı hınca hınç doldurduk ve okulların açılamasını dört gözle bekliyoruz. 2 yıla yakındır işlerimiz durmuş vaziyette. Son iki yıldır kredilerle besleniyoruz. Kredilerimizi ödemek için altın borç ediyoruz. Komşumuzdan borç isteyip o şekilde yönetmeye çalışıyoruz.
Satışlarımız yüzde 80'den daha fazla azaldı. Bu nedenden dolayı bizlerde elemazlarımızı işten çıkarmak zorunda kaldık beş eleman çalıştırırken şuan 2 eleman çalıştırıyoruz. Gönül isterdi ki kimseyi işten çıkarmayalım ama şartlar ne yazık ki onu gerektirdi.' dedi.
'Okulların 6 eylülde açılacağı haber bizi çok çok memnun etti. Çünkü gerçekten okulların iki yıla aşkındır açık olmaması kırtasiye sektörünü bitirdi.' şeklinde konuşan Ömer Ertaş da şu açıklamalarda bulundu:
İki yıldır okulların olmaması kırtasiye ve kitap sektöründe ciddi bir soruna neden oldu. Şöyle söyleyeyim iki senedir biz cepten yiyoruz ve cepten yiyecek bir şey de kalmadı. Umudumuz o ki hiçbir eksikliğe hiçbir soruna mahal vermeden bu şekilde devam eder. Eğer 6 eylülde okullar açılmayacak olsaydı muhtemelen kapıyı kapatıp gidip evimizde oturacaktık.'