Siirt'te barajlar tamamen doldu: Alkumru Barajı'ndan kontrollü tahliye başladı
Siirt'te son aylarda etkili olan düzenli ve bereketli yağışlar, bölgedeki barajlarda doluluk oranını maksimum seviyeye ulaştırdı. Tillo ilçesinde bulunan Alkumru Barajı'nda su seviyesinin yüzde yüze ulaşmasıyla birlikte kapaklar açılarak kontrollü su tahliyesi başlatıldı.
Kış ve bahar aylarında Siirt genelinde etkili olan yağışlar, enerji üretimi ve tarımsal sulama için hayati önem taşıyan barajlara can suyu oldu. Kentin en önemli enerji yatırımlarından biri olan Tillo ilçesindeki Alkumru Barajı, son yılların en yüksek doluluk oranına ulaştı. Su seviyesinin işletme limitlerini aşması üzerine, baraj güvenliğini sağlamak amacıyla tahliye işlemine geçildi.
Tahliye anları kamerada
Baraj kapaklarının açılmasıyla birlikte devasa su kütlelerinin vadiden aşağı süzüldüğü anlar, çevredeki vatandaşlar tarafından cep telefonu kameralarıyla saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde, suyun oluşturduğu dev dalgalar ve ortaya çıkan eşsiz manzara barajdaki doluluğun boyutunu gözler önüne serdi.
Ekiplerden su seviyesi uyarısı
Kontrollü tahliye süreciyle birlikte yetkililer, nehir yatağı çevresinde bulunan vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Su tahliyesi nedeniyle nehir debisinin yükselebileceği belirtilerek; can ve mal güvenliği açısından kıyı şeridinden uzak durulması, hayvan otlatan çobanların ve balıkçıların bölgede bulunmaması gerektiği ifade edildi.
Barajlardaki yüzde yüzlük doluluk oranı, bölge ekonomisi için de büyük bir müjde niteliği taşıyor. Uzmanlar, tam doluluğun hem hidroelektrik enerji üretiminde sürekliliği sağlayacağını hem de yaklaşan yaz aylarında tarımsal sulamada herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını öngörüyor.