Siirt Kezer Çayı'nda Bir Ayda 4 Kez Facia Atlatıldı: Gözler Ferhat Nasıroğlu'nun Şirketinde

Şirvan Barajı'nın su bırakımları yeniden tartışma konusu oldu. Vatandaşlar erken uyarı sistemi isterken, gözler barajı işleten Fernas Enerji ve ilgili kurumlara çevrildi.

Youtube Kanalı
Abone Ol

Siirt-Kurtalan kara yolu üzerindeki Kezer Çayı'nda son bir ay içinde yaşanan peş peşe mahsur kalma vakaları, bölgede can güvenliği tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

30 Haziran ile 19 Temmuz tarihleri arasında aynı bölgede üç kurtarma operasyonu ve bir hayvanın telef olduğu olay yaşandı. Ani yükselen sular nedeniyle bir çocuk, 18 yaşındaki bir genç ve son olarak piknik yapan 8 kişi kurtarma ekiplerinin müdahalesiyle hayata tutundu. Aynı bölgede mahsur kalan bir at ise tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Art arda yaşanan olaylar, Kezer Çayı üzerindeki Şirvan Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nden bırakılan suların güvenlik boyutunu yeniden gündeme getirdi.

Gözler Baraj İşletmesinde

Kezer Çayı üzerindeki Şirvan Barajı ve HES, Fernas Enerji'nin bağlı ortaklığı Nas Enerji tarafından işletiliyor.

Fernas Enerji ise kamuoyunda, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun kurucusu ve uzun yıllar yöneticiliğini yaptığı şirketler grubu olarak biliniyor.

Bölgede yaşayan vatandaşlar, özellikle yaz aylarında su bırakımlarından önce etkin bir erken uyarı yapılmadığını öne sürüyor. Piknik alanı olarak yoğun kullanılan Kezer Çayı çevresinde herhangi bir siren sistemi, dijital uyarı ekranı veya anlık bilgilendirme mekanizmasının bulunmadığını ifade eden vatandaşlar, yaşanan olayların tesadüf olmaktan çıktığını savunuyor.

Bir Ayda Aynı Bölgede 4 Olay

Son haftalarda yaşanan olaylar dikkat çekiyor:

  • 30 Haziran: Ani yükselen sular nedeniyle mahsur kalan çocuk AFAD tarafından kurtarıldı.
  • 2 Temmuz: Mahsur kalan bir at boğularak hayatını kaybetti.
  • 8 Temmuz: Florya mevkisinde mahsur kalan 18 yaşındaki Muhammed Edemen ekiplerce kurtarıldı.
  • 19 Temmuz: Piknik yapan 8 kişi su seviyesinin aniden yükselmesi sonucu mahsur kaldı.

Her olayda AFAD, UMKE, itfaiye ve jandarma ekipleri seferber oldu.

'Birileri Ölmeden Önlem Alınmalı'

Vatandaşlar, Kezer Çayı'nda yaşanan her olayın ardından aynı tartışmanın yaşandığını belirterek, kalıcı çözüm talep ediyor.

Bölge sakinleri, su bırakımlarından önce;

  • siren sistemi kurulmasını,
  • sesli ve ışıklı uyarı mekanizması oluşturulmasını,
  • elektronik bilgilendirme panoları yerleştirilmesini,
  • riskli alanların bariyerlerle çevrilmesini,
  • hafta sonları güvenlik görevlilerinin görevlendirilmesini

istiyor.

Vatandaşlar, 'Her olaydan sonra ekipler geliyor, insanlar kurtarılıyor. Ancak birkaç gün sonra aynı olay yeniden yaşanıyor. Bir gün geç kalınırsa bunun hesabını kim verecek?' diyerek yetkililere çağrıda bulunuyor.

Şirketten ve Yetkililerden Açıklama Bekleniyor

Son bir ay içinde aynı bölgede art arda yaşanan olayların ardından kamuoyunda, Şirvan Barajı'nı işleten Fernas Enerji ile su bırakma süreçlerinden sorumlu kurumların konuya ilişkin açıklama yapması ve alınan güvenlik tedbirlerini kamuoyuyla paylaşması yönünde beklenti oluştu.

Uzmanlar ise can güvenliği riski bulunan baraj işletmelerinde erken uyarı sistemleri, sirenler, uyarı levhaları ve kontrollü su bırakma uygulamalarının hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.

Artı Siirt Haber Ajansı

Bakmadan Geçme