Siirt'in Kültür Mirası Kayıt Altına Alınıyor

TAKİP ET:
Yahya Kara
'Siirt'in Soyut ve Somut Kültür Mirası ileTabiat Varlıkları Envanteri Projesi' kapsamında kadim şehrin kültür mirasıkayıt altına alınıyor.

SiirtValiliği himayelerinde, Dicle Kalkınma Ajansı ve Siirt İl Özel İdaresitarafından finanse edilen, Siirt İlKültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Siirt'in Somut ve Soyut Kültürel Mirası ile Tabiat VarlıklarıEnvanteri' projesi' Mardin Artuklu Üniversitesi Sanat Tarihi bölüm BaşkanıDr. Zekai Erdal'ın bilimsel danışmanlığı doğrultusunda çalışmalarabaşlanmıştır.

İlKültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde kurulan; arkeolog, sanat tarihçi, kültürvarlıkları koruma uzmanı, inşaat mühendisi, tarihçi, edebiyatçı, sosyolog vemüze uzmanlarından oluşan ekipler aracılığı ile Siirt merkez ve 6 ilçe ile tümköyler gezilerek, saha çalışmalarısürdürülmektedir.

2019yılı Ağustos ayı sonu itibarı ile Pervari ilçesine ait 36, Kurtalan ilçesine ait 45, Tillo ilçesine ait6, Baykan ilçesine ait 5 ve İl Merkezine bağlı 10 köy tamamlanmış olmaklabirlikte geriye kalan ilçe ve Merkez köylerinin saha çalışmaları devametmektedir.

Araziekibi, tespit edilen kültür ve tabiat varlıklarını; fotoğraf-video-droneçekimi, GPS ile koordinat alımı, ölçüm ve mimari çizimleri de dhil olmak üzereyazılı ve görsel olarak kayıt altına almaktadır.

Proje tamamlandığında, Siirt'teki somut, soyut kültürvarlıkları ile tabiat güzelliklerinin envanteri çıkarılacak olup, Siirt ilininkültür ve turizm potansiyeli ortaya konulacaktır. Böylece Siirt içinhazırlanacak olan kültür ve turizm projelerinin alt yapısı hazır hale gelmişolacaktır.

Sahaaraştırması sonucunda elde edilen veriler proje sonunda derlenip kitap basımınahazır duruma getirilerek, kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.