Siirt Fıstığı Ekimi Başladı! Uzmanı Uyarılarda Bulundu

Siirt'te, Kasım ayı ile başlayan Siirt Fıstığı fide dikimine ilişkin, fıstık üretim tesisi yöneticisi Furkan Keleş, çiftçilere bazı uyarılarda bulundu.

TAKİP ET:
Haber Merkezi

Kasım ayının gelmesiyle beraber Siirt Fıstığı dikmek isteyen çiftçilere uyarılarda bulunan Keleş, Kasım ayında yağan yağışlarla birlikte Siirt Fıstık fidanı dikimi kentte başladığını söyledi. Bu gönderiyi Instagram'da gör

Artı Siirt (@artisiirt)'in paylaştığı bir gönderi

Siirt fıstığı alırken dikkat edilmesi gereken unsurların olduğunu belirten Keleş, “Çiftçilerimiz fıstık fidanı alırken özellikle o ürünün hastalıklı olup olmadığına, fidanın köküne ve bir sıkıntısı olup olmadığını kontrol etsin.” Dedi.

Üreticilerimize bıttım ağacını öneriyoruz diyen Keleş, “Öncelikle fıstık fidanını dikerken tarlada dikim mesafesine dikkat etsinler, genelde üreticilerimiz altıya ya altı dikiş yapıyorlar, dönüm başına da 27-28 adet fıstık fidanı girmekte. Çiftçilerimiz fıstık fidanı alırken özellikle o ürünün hastalıklı olup olmadığına, fidanın köküne ve bir sıkıntısı olup olmadığını kontrol etsin genelde üreticilerimiz fıstık veya bıttım üzerine yoğunlaşıyorlar. Biz fidan üretici olarak çiftçilerimize bıttım da tavsiye ediyoruz, çünkü bıttım hem kök olarak daha güçlü hem de hastalıklara karşı daha dirençlidir.” Dedi. “Siirt fıstığını ekerken mutlaka can suyunu vermemiz lazım”

Fıstık ekerken açılan çukurun ve doğal gübrenin kullanılmasının dikilen fıstık için önemli olduğunu söyleyen Keleş, “Öncelikle fidanı dikerken ilk olarak çukuru kazdığımız zaman elimizde gübre varsa kullanmamız lazım çünkü gübre fıstığın bir nevi vitaminidir. Sonrasında ise aralıklara dikkat etmemiz lazım beşe beş mi dikmişiz altıya altı mı Siirt'te genelde altıya altı dikim yapılmaktadır. Fıstığı ektikten sonra can suyu vermemiz fidanın gelişimi için çok iyi olacaktır çünkü fıstık fidanı yaza kadar o can suyuyla besinini sağlamaktadır.” İfadelerini kullandı.

“Fıstık ektikten sonra nelere dikkat etmemiz lazım”

Sulamanın sağlıklı bir şekilde yapılması durumunda fidenin çürümesinin gerçekleşebileceğini belirten Keleş,”Şimdi bazı çiftçilerimiz çok fazla fıstığa su vermekte fıstığın kökünü kurutmakta ve fıstık ağacı bu şekilde çatlama yapmaktadır. Fıstık ağacı sürekli su isteyen bir ağaç çeşidi değildir, ektikten sonra can suyu verdiğiniz de zaten kışla yağan yağmurla o besinini sağlamaktadır o yüzden biz genelde üreticilerimize mayıs ayından eylül ayına kadar 15 günde bir su vermelerini tavsiye etmekteyiz.” Yorumunda bulundu.

“Çiftçilerimiz Antep fıstığı ile Siirt fıstığını nasıl ayırt edebilir”

Siirt ve Antep fıstığının fidanlarının bir birinden ayırmanın çok zor olduğunu söyleyen Keleş, “Şöyle ki fidan aşamasında yapraklardan tanınabilir Siirt veya Antep fıstığı olduğu, bunu da çok zor anlayabilirsiniz o yüzden biz genelde alımlarda sertifika ve fatura satan üreticilerden fıstık almanızı tavsiye ediyoruz çünkü bazı yerlerde üretilir hastalıklardır. Fidan sizde onu getirip tarlanıza ekersiniz bu şekilde bir mağduriyet yaşayabilirsiniz o yüzden fıstık aldığınız kişilerden Tarım Bakanlığı sertifikası veya fatura almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz” açıklamasında bulundu.

ÇOK OKUNANLAR
Okullar 1 hafta erken kapanacak!
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
Siirt Belediyesinde 11 Müdür Değişti! İşte Yeni Müdürler...
Siirtli Asker İstanbul'da Hayatını Kaybetti 
Kaplan: 'Halı fuarları sektöre ve ülkemize dinamizm katıyor'
Siirt'te Traktörün Altında Kalan Vatandaş Hayatını Kaybetti
Siirt'te en çok hangi soyadı kullanılıyor?
Siirt Tekstil Fabrikasına Personel Alınacak
BUNLARA DA BAKIN
Siirt Belediyesi Hasta Kurtarma Ve Yangın Tatbikatı Gerçekleştirdi
AK Parti Siirt İl Başkanlığı, Siirt Belediye Başkanlığı tarafından açıklanan Meclis kararlarının oy birliği ile alındığı ifadesini yalanladı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR