Pedagojik formasyon kalktı mı?

TAKİP ET:
Yahya Kara

Pedagojik formasyon konusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eğitimde 2023 Vizyon Belgesi'ni açıklarken, kaldırılacağını söylemesiyle gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) pedagojik formasyon ile ilgili önemli açıklama akşam saatlerinde geldi. Peki pedagojik formasyon nedir? Formasyon kalktı mı? İşte Pedagojik formasyona dair son açıklamalar haberimizde.

FORMASYON KALKTI MI?

Eğitimde 2023 Vizyon Belgesi'ni açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, pedagojik formasyonun kaldırılacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

'Önümüzdeki dönemde öğretmenlik meslek kanunu çıkarılacak. Öğretmenlerimizin hem çalışma şartlarını hem de birikimlerini uygun seviyeye taşımakta kararlıyız. Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. Toplam 6 yıl olan sözleşme süresini 3+1 toplam 4 yıla indiriyoruz. Böylece 1. sınıfta öğrencileri devralan öğretmenimiz 4 yıl sonra görev süresini tamamlayabilecek. Öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz, bu eğitimi bakanlığımız verecek. Tüm öğretmenlerimizin bilgi ve becerilerini uygun seviyeye çıkaracağız. Anaokulu eğitimini altyapıyı oluşturduktan sonra zorunlu hale getireceğiz.'

MEB'DEN 'PEDAGOJİK FORMASYON' AÇIKLAMASI

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) yapılan bilgilendirmede, 'Daha önce sertifika programı olarak uygulanan 'pedagojik formasyon' bundan böyle yüksek lisans programı haline getirilerek, Türkiye Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı olarak uygulanacak.' ifadesine yer verildi.

Bu kapsamda Yüksek lisans programı eğitiminin içeriği, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan iş birliği ve koordinasyon çerçevesinde belirlenecek.

Uygulama, yüksek öğretim kurumlarının ilgili enstitüleri tarafından il milli eğitim müdürlüklerinin desteğiyle yürütülecek.

PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR?

Pedagojik formasyon, akademik tanımların, öğrenmeye açık bireylerin algılayabileceği dilde, farklı şekillerde anlatılabilmesi için alınan bir çeşit formasyon eğitimi. Üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerindeki herhangi bir bölümden alınmış eğitimden sonra, o bölüm mezunlarının öğretmenlik yapabilmesi için tasarlanmıştır. Sınıf yönetimi, öğretmenlik mesleğine giriş gibi derslerden oluşmaktadır.

Yükseköğretim Kurumu, 2010-2011 yılından itibaren bu öğretmenlik eğitimini Tezsiz Yüksek Lisans adı altından çıkarıp Pedagojik formasyon eğitimi olarak değiştirmiştir. Eskiden ALES notuna göre sıralama yapılırken 2010-2011 yılından itibaren diploma not ortalamasına göre sıralama yapılmakta ve üniversiteler bu ortalamalara göre öğrenci almaktadırlar.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK),5 Nisan 2012'de aldığı karar ile fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin aldığı pedagojik formasyon programını kaldırdı. Fen ve edebiyat fakülteleri öğrencilerinin veya mezunlarının öğretmen olmasını sağlayan sistemin kalkmasının gerekçesi ise bu bölümlerde ortaya çıkan öğretmen fazlası gösterildi. Böylelikle öğretmenlik fakültesi mezunlarının önü açılması hedeflendi.

Pedagojik formasyon, pedagoji biliminde eğitim pedagojisi ile ilgili bilgilerin verilmesini kapsar.

ÇOK OKUNANLAR
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
Siirt Belediyesinde 11 Müdür Değişti! İşte Yeni Müdürler...
Siirt'te Traktörün Altında Kalan Vatandaş Hayatını Kaybetti
Siirtli Asker İstanbul'da Hayatını Kaybetti 
Siirt'te en çok hangi soyadı kullanılıyor?
Siirt'te 'Forex' operasyonu: gözaltılar var!
Siirt'te trafik polislerinden sürpriz uygulama: Motosiklet sürücülerine ceza yağdı!
Türkiye'nin En Az Gelişmiş İlçeleri Belli Oldu! Listede Siirt'ten 2 İlçe Var
BUNLARA DA BAKIN
Siirt'te köylerin sorunları masaya yatırıldı!
Siirt'te Erken Yaşta Evliliklerin Önüne Geçmek İçin Eğitimler Veriliyor!
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR