Öğrencilerin Gelecek Kaygısı

TAKİP ET:
Yahya Kara

Öğrencilerin gelecek kaygısının oluşmasında sebepleri ve bunun çözümlerini okulların rehber öğretmenlerine sorduk.

Artı Siirt Haber Ajansına özel açıklamada bulunan SiirtBahçeşehir Koleji Rehberlik Danışmanları Betül Küçükaslan, Büşra Pol ve ŞehitPolis Hayrettin Şişman Ortaokulu Rehberlik Danışmanı Seher Gül ailelere çeşitlitavsiyelerde bulundu.

Öğrencilerde yüksek düzeyde gelecek kaygısının oluşmasınınbaşlıca sebepleri arasında aşırı baskı olarak değerlendiren öğretmenler,öğrencilere fazla baskı yapılmasının tehlikeli olduğunu savundu.

Çocukların toplumsal olaylara karşı neler yapmalılar?

Bahçeşehir Koleji Rehberlik Danışmanı Betül Küçükaslan ailelerinyaşanan bir olayı çocuklarına yalın bir dille anlatması gerektiğini ama aslagelecekle ilgili iyi ya da kötü tahminlerle bulunulmaması gerektiğinibelirterek, 'Bir daha böyle olmayacak, ya da her şey daha iyi olacak gibiifadeler oldukça yersiz. Ebeveynler kontrol edilebilir veya edilemez durumlardakriz yönetimini çok iyi yapmalılar. Çocuklar veya ebeveynler her zaman mutluolmak zorunda değiller. Ancak mutsuz oldukları durumda kriz yönetimineyapabilecek sağlam bir birikime sahip olmalıdırlar.' diye konuştu.

Aile mesleği çocuk üzerinde etkisi var mıdır?

Aile mesleği çocuk üzerinde kesinlikle etkisi olduğunu ifadeeden Büşra Pol ise şöyle konuştu:

'Aile üzerinde kaygı dediğimiz kavram ortaya çıktığı zamankaygıyı çocuklara, çocukların etkilenmesinde etmenler ortaya çıktığında, çevre,anne-baba tutumu, anne-baba mesleği, anne-baba eğitim durumu bununla beraberçocukların bulunduğu ortam, yaş, cinsiyet bunların hepsi devreye girmektedir.'

- Kaygı bulaşıcıdır

Kaygının bulaşıcı olduğunu ifade eden Pol şöyle devam etti:

'Kaygılı ebeveynin çocuğu da kaygılı olma ihtimaliyüksektir. Çocuğun kaygı halini yaşayan çocuğun durumu küçümsenmemeli. Çocuğuniçinde bulunduğu durum açıklanarak kaygı düzeyi düşürülmelidir. Kaygıyı en çoketkileyen etmenlerden biri de yalnızlıktır. Gelecek kaygının nedeni belirsizlikve yalnızlıktır. İnsan yalnız kaldığı zaman sorunlar daha çok büyüyor. Anne vebabanın çocuklara sınır çizmesi gerekir ve bunu sebepleriyle açıklamalar. Çocukyılmazlığı öğrenmeli. Hemen öldüm bittim dememeli. Çocukların özbakımı kendisiyapmalı. Aile bu sorumluluğu çocuğa vermeli. Aile aman oğlum, canım çocuğumdememeli. Çocuk bu sebepten dolayı kendine güvenemiyor. Yılmayan çocukilerleyen zamanlarda sorumluluk sahibi olur ve özgüveni olan biri oluyor.'

Öğretmenler ne yapmalı?

- Öğretmenlerin ailelerle işbirliği içinde olmasıgerektiğini ifade eden sözlerine şöyle devam etti:

'Çocukların yaşadığı durumu, velilerin rehber öğretmenlerinebir an önce aktarması gerekiyor. Biz sorunun kaynağını öğrenmeliyiz ve birlikteekip halinde çözmemiz gerekiyor. Gelecek kaygısının en büyük sebeplerindenbirisi belirsizliktir. İşsizlik de büyük bir sebep. İnsanların sevdiğimesleğini seçmesinde biz öğretmen ve ailelere de büyük iş düşüyor. Bizöğrencilerin farklı dallardaki ilgisini aileleriyle paylaşmalıyız. Liseye geçişyılında öğrencilerin puanına göre öncelik veriyoruz. Önemli olan çocuğun hangiderslere ilgisi olduğudur. Çocuğun 2 sene ya da 4 sene okuyacak ama mutluolduğu alanlar seçmesi. Öğretmen olmak istemiyorsa ailenin çocuğa sen öğretmenolacaksın dayatması çok da doğru olmayacak. Çocuklar neye yatkınsa ona gitmeli.Bu süreç çok önemli. Çocuklarımız dünyanın neresinde olsalar olsunlar hiçbirtehlikeye maruz kalmadan özgürce yaşayabilmeliler.'

Şehit Polis Hayrettin Şişman Ortaokulu'nda Rehberliköğretmeni Seher Gül öğrencilerin aileleri tarafından kendilerine baskıyaptıkları için öğrencilerde gelecek kaygısı yaşadığını belirtti.

Ailelerin öğretmenle işbirliği içinde olması gerektiğinibelirten Gül, öğrencinin kendisi çalışabiliyorsa baskı yapmaması gerekiyor.Benim önerim, öğrenci 2 saat çalışsın, 5 saat baskılı çalışmasından dahaiyidir.

Öğrencileri çok serbest bırakan ailelerin çocuklarındagelecek kaygısının olmadığını ifade eden Gül, ailelerin çocuklarından haberdarolması gerektiğini fakat bunu abartmadan yapmak gerektiğini savundu.

Öğrencilerin her zaman bir hedefinin olması gerektiğini kaydedenöğretmenler, 'Öğrenciler meslek gruplarını iyi tanımalı. Bu hedefinigerçekleştirmek için de çaba göstermesi gerekir. Öğrencilerin kitap okuması gerekir.Sadece Türkçe dersinde değil her ders için kitap okumanın faydası vardır.'şeklinde konuştu.

ÇOK OKUNANLAR
Okullar 1 hafta erken kapanacak!
Siirt Belediyesinde 11 Müdür Değişti! İşte Yeni Müdürler...
Siirtli Asker İstanbul'da Hayatını Kaybetti 
Kaplan: 'Halı fuarları sektöre ve ülkemize dinamizm katıyor'
Siirt Üniversitesi Hakkında Şok İddia! Öğretim üyesi, milyonlarca lira ile kayıplara karıştı
Siirt'te en çok hangi soyadı kullanılıyor?
Siirt Tekstil Fabrikasına Personel Alınacak
Siirt'te 'Forex' operasyonu: gözaltılar var!
BUNLARA DA BAKIN
Siirt'te Minibüsün Çarptığı Çocuk Ağır Yaralandı
Siirt'te boynuna ip dolanan Muhammed Asaf, ambulans helikopterle sevk edildi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR