Korona Günlerinde Ruh Sağlığımızı Nasıl Koruruz?

TAKİP ET:
Yahya Kara

Psikolog/Psikoterapist Ayşe Aygün Korona günlerinde ruh sağlığımızı nasıl koruyacağımızı anlattı.

Artı Siirt Haber Ajansına özel açıklamalarda bulunan Psikolog/Psikoterapist Ayşe Aygün, şunları anlattı:

'Bu günlerde ülkemiz ve dünyamız hepimiz zor bir süreçten geçiyoruz. Bu zor günlerde beden sağlığımız kadar ruh sağlımızı korumak da önemli. Psikolojik durumumuzun bağışıklığımızı etkilediğini biliyoruz. Son bir aydır belki de en çok hissettiğimiz duygu kaygı. Kaygı tüm diğer duygular gibi insan olmanın bir gerekliliğidir. Üstelik korona günlerinde kaygılarımızın koruyucu bir rolü olduğunu da söyleyebilirim.

Peki, bu kaygının birsınırı var mı, davranışlarımız normal hangileri anormal?

Sık sık elleriniyıkamak, dışarı çıkarken tedirgin olmak, yiyecekleri tüketmedenönce birçok işlemden geçirmek, sürekli hasta olacağımızı düşünmek gibidavranışlar daha önce psikopatoloji olarak değerlendirilirken bu süreçte isebunları yapılması gereken davranışlar olarak tanımlanıyoruz. Zaten olağanüstügünlerde normal tepkiler vermek bizi anormal yapar.

Bu süreçteruhsağlığımızı korumak için ne yapmalı ya da ne dikkat etmeliyiz?

Bilgi sahibi olmak için özellikle ilk hafta korona virüsle ilgili herhaberi takip ettik, araştırdık, didik didik ettik. Belki çok fazla bilgikirliliğine de maruz kaldık. Nerdeyse hepimiz bir açık oturuma katılıp koronavirüs hakkında konuşacak kadar bilgi sahibi olduk.Bu bilgi bombardımanı altındakalmak zaten yüksek olan kaygı seviyemizi daha da artırdı. Bundan sonraki süreçiçin kendinize güvenilir 2-3 kaynak belirlemek ve gündemi/haberleri bukaynaklardan takip etmek faydalı olacaktır.

Beynimizin sürekli korona virüsle ilgili düşüncelerle meşgulse bu durum,iştahımızı ,uykumuzu etkilediyse, odaklanmayla ilgili problem yaşıyorsak hiçbirtehlike yokken bile kendimizi tehdit altında hissediyorsak, işlevselimizbozulmuştur. Bu süreci daha rahat atlanmanız için yapacağınız birkaç önerimolacak.