Gribi başlamadan bitiren doğal mucize! Hem kalbinizi hem bağışıklığınızı güçlendiriyor

TAKİP ET:
Yahya Kara

Hala Avrupa'nın birçok yerinde halk arasında toplanmakta ve kullanılmaktadır. Günümüzde mürver, çoğunlukla soğuk algınlığı ve grip semptomlarını tedavi etmek için ek olarak alınır. Bununla birlikte bitkinin çiğ meyveleri, kabuğu ve yapraklarının da zehirli olduğu ve mide sorunlarına neden olduğu bilinmektedir.

Kara mürver, Adoxaceae familyasına ait çiçekli bir bitki olan Sambucus ağacının birkaç farklı çeşidini ifade eder. En yaygın türü, Avrupa mürveri veya kara mürver olarak da bilinen Sambucus nigra'dır. Bu ağaç Avrupa'ya özgüdür, ancak dünyanın diğer birçok yerinde de yaygın olarak yetiştirilmektedir.

S. nigra 9 metre uzunluğa kadar büyür ve mürver çiçeği olarak bilinen küçük beyaz veya krem renkli çiçek kümelerine sahiptir. Meyveler küçük siyah veya mavi-siyah demetler halinde bulunur. Meyveler oldukça ekşidir ve yenmesi için pişirilmesi gerekir. Çiçeklerin hassas bir misket aroması vardır ve çiğ veya pişmiş olarak yenebilir.

Diğer çeşitler arasında Amerikan mürver, cüce mürver, mavi mürver, danewort, kırmızı meyveli mürver ve kara mürver bulunur. Mürver ağacının çeşitli kısımları tarih boyunca tıbbi ve mutfak amaçlı kullanılmıştır.

Tarihsel olarak, çiçekler ve yapraklar ağrı kesici, şişme, iltihaplanma, idrar üretimini uyarma ve terlemeyi artırmak için kullanılmıştır. Kabukları ise idrar söktürücü, müshil olarak ve kusmak için kullanıldı.

Halk arasıdna kurutulmuş meyveler veya meyve suyu grip, enfeksiyonlar, siyatik, baş ağrıları, diş ağrısı, kalp ağrısı ve sinir ağrısının yanı sıra müshil ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Ek olarak, meyveler pişirilebilir ve meyve suyu, reçel, Hint turşusu, turta yapmak için kullanılabilir. Çiçekler genellikle tatlı bir şurup yapmak için şekerle kaynatılır veya çaya demlenir.

MÜRVERİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Mürverin bildirilen birçok faydası vardır. Sadece besleyici olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer faydalarının yanı sıra soğuk algınlığı ve grip semptomlarını gidermeye, kalp sağlığını desteklemeye ve iltihap ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilirler.Besin değeri yüksek

Mürver, antioksidanlarla dolu düşük kalorili bir besindir.

Bir fincan (145 gram) taze mürver 106 kalori, 26.7 gram karbonhidrat ve her biri 1 gramdan az yağ ve protein içerir.

Ayrıca, birçok besinsel faydası vardır.