Direksiyon sınavlarında kamera dönemi başlıyor
Sürücü belgesi almak isteyen adayların girdiği direksiyon uygulama sınavlarında şeffaflığı artırmaya yönelik önemli bir adım atılıyor. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (KDK) tavsiye kararı doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) direksiyon sınavlarının kamera kaydıyla yapılmasına yönelik mevzuat değişikliği hazırlıklarına başladı.
Sürecin fitilini ateşleyen olay, İstanbul'da yaşayan bir sürücü adayının yaşadığı mağduriyet oldu. Yazılı sınavı başarıyla geçen aday, direksiyon uygulama sınavında ilk parkuru sorunsuz tamamladığını, ikinci parkurda ise ciddi bir hata yapmamasına rağmen başarısız sayıldığını ileri sürdü. Yeniden sınav ücreti ödemek zorunda kalan aday, sınav değerlendirmelerinin keyfi ve objektiflikten uzak olduğu gerekçesiyle KDK'ye başvurdu.
Başvuruyu inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu, direksiyon sınavlarında kamera sistemi kurulmasının hem adayların hak arama sürecini güçlendireceğini hem de kamu hizmetlerine duyulan güveni artıracağını belirtti. KDK, sınavların kayıt altına alınmasının mevzuata aykırı ve subjektif değerlendirmelerin önüne geçeceğini, adayların olası itirazlarında somut delil sunabilmesine imkn tanıyacağını vurguladı.
Ayrıca kamera kaydı uygulamasının, sınav sırasında yaşanabilecek olumsuzlukların tespit edilmesi, uygunsuz davranışların engellenmesi ve idari uygulamalarda standartların güçlendirilmesi açısından önemli olduğu ifade edildi.
KDK'nin tavsiye kararı sonrası Milli Eğitim Bakanlığı da harekete geçti. Bakanlık, mevcut yönetmelikte değişiklik yapılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü, direksiyon sınavlarının kamera ile kayıt altına alınmasına ilişkin hükmün mevzuat taslağına eklendiğini bildirdi.
Yeni düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte, direksiyon sınavlarında daha denetlenebilir ve adil bir sürecin oluşturulması hedefleniyor.