Çocuğu Olanlar Bu Habere Dikkat

TAKİP ET:
Yahya Kara

Günümüzde bebekler bile dijital medyalarla çok fazla temas ediyorlar. Bu da onların uyku süreleri üzerinde etkili oluyor. Birkbeck Üniversitesi psikologu Tim Smith'in bu konuyla ilgili yaptığı ilk araştırmaya göre dokunmatik ekran karşısında geçirilen her saat on beş dakikalık uykuyu çalıyor.

Araştırma çerçevesinde üç yaşından küçük çocukları bulunan yaklaşık 700 ebeveyne çocukların davranışları sorulmuş. Bunlardan dörtte üçü tablet veya akıllı telefon gibi cihazlar kullanıyorlardı.

Araştırmacılar, yaşları altı ila on bir ay arasında değişenlerde bu oran yüzde elliydi diyor. Tablet veya akıllı telefonla daha fazla vakit geçirenler geceleri daha çok uyanık kalıyorlar.

Uyku süresi genel olarak azalırken, çocukların uykuya dalmaları da zorlaşıyor. Araştırmacılar yine de teknik cihazların yasaklanmasını önermiyorlar. Çünkü pozitif etki gösteren araştırmalar da var.

Mesela dokunmatik ekran kullanan bebeklerin motor becerileri daha çabuk gelişiyor. Bununla birlikte bilim henüz yolun başında.

Bu araştırmaya katılmayan istatistikçi Kevin McConway ise bebeklerin günde ortalama olarak 25 dakika dokunmatik ekran karşısında oturduklarını ve bu da altı dakika daha az uyku demek olduğunu söylüyor.

Tim Smith ise gelecekte dokunmatik ekran ve uyku süresi arasındaki ilişkinin daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiği kanısında.

Kaynak: HBT

ÇOK OKUNANLAR
Güncel sigara fiyatları 7 Nisan 2024
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
Siirt'te Memur Alımı Yapılacak
Siirt Belediyesinde 11 Müdür Değişti! İşte Yeni Müdürler...
Siirt'te evinin damından düşen vatandaş hayatını kaybetti
Siirt'te Traktörün Altında Kalan Vatandaş Hayatını Kaybetti
Siirt'te kebaba dev zam! 
Siirt'te en çok hangi soyadı kullanılıyor?
BUNLARA DA BAKIN
Bakan Tekin duyurdu: Öğretmen atamaları ne zaman açıklanacak?
Komşu ilimizde belediyede çalışan 'bankamatik personelleri' tespit edildi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR