Bitlis'ten Siirt'e Bağlanmışlardı: Şimdi Yeniden Bitlis'e Dönmek İstiyorlar

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Cevizdalı köyü sakinleri, 2022 yılında Bitlis'ten Siirt'e bağlanmalarının ardından çeşitli sorunlar yaşadıklarını belirterek köylerinin yeniden Bitlis'e bağlanmasını istedi. Köylüler, özellikle komşu Ormanbağı köyüyle yaşandığını öne sürdükleri sınır ve mera anlaşmazlıklarının çözülmesini talep etti.

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Cevizdalı köyünde yaşayan vatandaşlar, köyün yeniden Bitlis'e bağlanması için yetkililere çağrıda bulundu.

Uzun yıllar Bitlis merkeze bağlı olan Cevizdalı köyü, 5 Ocak 2022 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile Siirt'in Şirvan ilçesine bağlandı. İdari değişikliğin ardından köy sakinlerinin hukuki süreç başlattığı ancak açılan davanın reddedildiği belirtildi.

'Şirvan'a Bağlandıktan Sonra Sorunlarımız Arttı'

Köy sakinlerinden Mehmet Zakir Akçelik, özellikle komşu Ormanbağı köyüyle yaşandığını öne sürdükleri sınır ve mera sorunlarının son yıllarda arttığını söyledi. Köy sınırlarının Yargıtay kararıyla belirlendiğini ifade eden Akçelik, bazı kişilerin Cevizdalı köyüne ait olduğunu iddia ettikleri mera, arazi ve ormanlık alanları kullandığını öne sürdü.

Akçelik, 'Köyümüz 2022 yılında Bitlis'ten alınarak Siirt'in Şirvan ilçesine bağlandı. O günden bu yana yaklaşık 4 yıldır ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Devlet yetkililerinden konuyu yerinde incelemelerini istiyoruz' dedi.

'Bitlis'e Bağlıyken Bu Sorunları Yaşamıyorduk'

Cevizdalı'nın Bitlis'e bağlı olduğu dönemde ulaşım, jandarma ve idari süreçlerin farklı şekilde yürütüldüğünü belirten Akçelik, köyün Şirvan'a bağlanmasının ardından sorunların arttığını savundu.

Akçelik, iki köy arasındaki anlaşmazlığın daha fazla büyümesini istemediklerini belirterek yetkililerin bölgeye gelerek inceleme yapmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Randevu Talebi

Köy sakinleri, yaşadıkları sorunları doğrudan anlatabilmek amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ilgili devlet makamlarından randevu talep etti.

Cevizdalı'nın yeniden Bitlis'e bağlanmasını istediklerini belirten Akçelik, köyün geçmişten bu yana Bitlis ile sosyal, ekonomik ve idari bağlarının bulunduğunu ifade etti.

Akçelik, 'Talebimiz çok açık ve nettir. Köyümüzün yeniden Bitlis'e bağlanmasını istiyoruz. Devletimizin ilgili kurumlarının sesimizi duymasını, vatandaşın iradesini dikkate almasını ve konuyu adil bir şekilde değerlendirmesini istiyoruz' diye konuştu.

Kurtalan'da da Benzer Bir Talep Gündeme Gelmişti

Öte yandan Siirt'in Kurtalan ilçesine bağlı bazı köylerde de geçtiğimiz yıl benzer bir idari değişiklik talebi gündeme gelmişti. Kurtalan'a bağlı Bozhöyük, Akdem, Gözpınar, Yunuslar, Gökdoğan, Çakıllı ve Avcılar köylerinin muhtarları, köylerinin Batman'ın Beşiri ilçesine bağlanması için resmi başvuruda bulunmuştu.

Muhtarlar, köylerin coğrafi olarak Batman'a daha yakın olduğunu, alışveriş, sağlık, tarım ve diğer ihtiyaçlar için vatandaşların ağırlıklı olarak Batman'a gidip geldiğini belirterek taleplerini Kurtalan Kaymakamlığına iletmişti.

Artı Siirt Haber Ajansı

Bakmadan Geçme