90 Yıllık Fotoğraf Gün Yüzüne Çıktı: Başur Köprüsü'nün İnşaat Görüntüleri Bulundu
Siirt-Diyarbakır yolu üzerinde 1934 yılında inşa edilen Başur Köprüsü'ne ait tarihi bir fotoğraf ortaya çıktı. Yaklaşık 90 yıl önce çekildiği belirtilen bu kare, Siirt'e 20 kilometre mesafedeki köprünün yapım aşamasını gözler önüne seriyor.
Tarihi fotoğraf, koleksiyon çalışmalarıyla tanınan fotoğraf arşivcisi Faik Kuzu tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Kuzu, bölge tarihine ışık tutan bu tür belgeleri araştırarak günümüze kazandırmaya devam ediyor.
Başur Köprüsü, 2020 yılında Ilısu Veysel Eroğlu Barajı'nın su tutmasıyla tamamen sular altında kalmıştı. Bölge halkının uzun yıllar kullandığı bu köprü, baraj gölü nedeniyle artık sadece arşivlerde ve hafızalarda yaşıyor.
Tarihçilerin ve yerel halkın büyük ilgisini çeken bu nadir fotoğraf, Siirt'in geçmişine dair önemli bir belge olarak değerlendiriliyor.