2023 Basımı 1 Lira değişti: Artık böyle üretilecek...

Özellikle artan hammadde maliyetleri ve yüksek enflasyon nedeniyle bir çok ürünün gramajında düşüş yaşandı. Gramajında düşüş yaşanan en spesifik ürün ise yeni basım 1 lira oldu.

TAKİP ET:
Haber Merkezi

Son zamanlarda market raflarında dikkat çeken bir durum var: Ürünlerin görünüşü aynı, ama içeriklerinin gramajı azalmış. Bu durum peynir, yoğurt, tereyağı, meşrubat ve çikolata gibi ürünleri kapsıyor. Peki, sadece market ürünleri mi? Hayır, hatta 1 TL bile bu değişimden nasibini alıyor. Yeni 1 TL Daha Hafif: Üretim Maliyetine Bağlı Değişim

Üretim maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle, darphane yeni 1 liraların gramajını azaltmaya karar verdi. 2016 ve 2023 basımı 1 liralar arasında belirgin bir fark göze çarpıyor: Yeni paralar daha hafif. Bu durum sokaktaki vatandaşların da dikkatini çekmiş durumda.

Bir röportajda vatandaşlara eski ve yeni 1 lira ağırlıklarının fark edilip edilmediği sorulduğunda, her iki parayı da eline alanlar eski paraların daha ağır, yeni paraların ise daha hafif olduğunu belirttiler.

1 Lira: Daha Az Gram, Daha Az Ses

Kalınlık, ağırlık ve hatta çıkardığı ses açısından farklılık gösteren iki 1 lira, biri eski diğeri yeni, bir liranın alım gücü azalırken, artan maliyet nedeniyle Merkez Bankası'nın yeni 1 liraların gramajını düşürme kararı aldığı gözleniyor.

1 lira üretiminde kullanılan bakır, nikel ve çinko gibi madenlerin fiyatlarının artması, döviz kuru ve ham madde fiyatlarındaki yükseliş, 1 liranın maliyetini kendi değerini aşmaya itmiş durumda. Vatandaşın Görüşü: Hafif Olsun, Hatta Kaldırılsın

1 liranın gramajının azaltılması hakkında konuşan bir vatandaş, "Daha da azaltılsa hiçbir sakıncası yok bence. Biraz daha hafif olsa... Veyahut metal parayı tamamen kaldırsak..." şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Gramaj Farkı: 8.21 gram'dan 6.63 gram'a

Mart ayından itibaren, 2016 basımı ve 2023 basımı olan iki 1 lira tartıldığında, eski 1 lira 8.21 gram gelirken, yeni 1 lira 6.63 gram çıktı. İki 1 lira arasında yaklaşık 1,5 gram fark bulunuyor.

Yıllar boyunca 8 gram olan 1 liralar, Mart'tan itibaren darphanede 6 grama düşürüldü. Bu değişiklik, artan maliyetlere karşı bir çözüm olarak ön plana çıkıyor. Böylelikle, hem market raflarında hem de cüzdanlarımızda gramajın azaldığı bir döneme giriyoruz.

ÇOK OKUNANLAR
Siirt Belediyesi Eski Eşbaşkanının Kazandığı Tatvan Belediyesinin Borcu Belli Oldu!  Siirt Belediyesinden Bile Daha Fazla
Siirt Belediyesinde 11 Müdür Değişti! İşte Yeni Müdürler...
Siirt'te Traktörün Altında Kalan Vatandaş Hayatını Kaybetti
Siirtli Asker İstanbul'da Hayatını Kaybetti 
Siirt'te en çok hangi soyadı kullanılıyor?
Siirt'te 'Forex' operasyonu: gözaltılar var!
Siirt'te trafik polislerinden sürpriz uygulama: Motosiklet sürücülerine ceza yağdı!
Türkiye'nin En Az Gelişmiş İlçeleri Belli Oldu! Listede Siirt'ten 2 İlçe Var
BUNLARA DA BAKIN
Siirt'te dolu yağışı; sebze ve fıstık bahçeleri zarar gördü
DEDAŞ'tan Siirt ve İlçelerine Planlı Elektrik Kesintisi Uyarısı! İşte 8 Mayıs 2024 tarihinde Siirt'te yapılacak Elektrik Kesintileri ve Saatleri
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR