Altında sert hareket! Fed'in verdiği mesajlar piyasaları nasıl etkileyecek?

Altın fiyatlarında yaşanan sert dalgalanma yatırımcının dikkatini çekmeye devam ediyor. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının tahmin edilenden daha yükseğe çıkarılabileceğinin sinyalini verdi. Peki Fed'in verdiği mesajlar piyasaları nasıl etkileyecek? İşte detaylar...

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, son ekonomik verilerin beklenenden daha güçlü geldiğini, bunun da faiz oranlarının nihai seviyesinin tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini gösterdiğini belirtti. Peki Fed'in verdiği mesajlar piyasaları nasıl etkileyecek? İşte detaylar.. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Yurtiçi Piyasalar Direktörü Şükrü Cem Kaya şu ifadeleri kullandı: "Son gelen datalar sonrası Fed açıklamalarının sert olması bekleniyordu.

Beklendiği gibi agresif bir şahin duruş ile yapılan açıklamalar piyasalarda ABD faizlerini, ons altın ve borsaları dalgalandırdı. Bu açıklamalara bağlı doların güçlenmesi ve dolar endeksinin 105 seviyesini geçtiğini görüyoruz.

"ALTIN TARAFI İÇİN POZİTİF ALGILANABİLİR"

Önümüzdeki günlerde dolar endeksinin bu güçlü seyrinin devam etmesi beklenebilir. Bu açıklamalar ile önümüzdeki dönem yüksek faiz politikasının devamı ve FED in faizi artışlarına devam edebileceği çok hızlı fiyatlandı.

Ancak buna rağmen ons altın da 1800, gram altında da 1080 seviyesinin üzerinde kaldık. Bu gelişme altın tarafı için pozitif algılanabilir. Bu nedenle ons altında 1800 üzerinde kaldığımız sürece, gram altın hem dolara hem de altın fiyatlarına bağlı iyi bir alternatif olarak duruyor."

'50 BAZ PUAN FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİSİNİ GÜÇLENDİRECEK'

Dinamik Yatırım Baş Ekonomist Enver Erkan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Powell’ın konuşması yüksek tepe ve büyük faiz artışları nedeniyle “şahin” olarak nitelendirilebilir. FOMC beklentilerinde çok net bir değişim var. 21-22 Mart tarihli Fed toplantısı için, vadeli işlemler, 50 baz puanlık bir oran artışının 25'ten daha olası olduğunu gösteriyor. Aylık istihdam raporu cuma günü geliyor, ardından 14 Mart enflasyon verileri ve ertesi gün perakende satışlar açıklanacak. Verilerin güçlü şekilde ilerlemesi 22 Mart'ta 50 baz puan faiz artırımı beklentisini güçlendirecektir. Terminalde fiyatlamalar ise %6 tepe faiz oranı beklentisini oluşturdu.

Enflasyonda çok az yumuşama olduğu ve belirgin dezenflasyon görülmediği için, Fed halen yolunun uzun olduğunu düşünüyor. Toplantı bazında karar verileceğinden, ilerleyen dönem havası datalara sirayet eden politika sıkılaştırması görülürse değişim gösterebilir. Mevcut durum ise daha yüksek ve daha güçlü faiz artışları demek olacaktır.

'ALTIN BASKILANMAYA DEVAM EDİYOR'

Küresel ölçekte artan dolar talebi altın fiyatlarını baskılarken, küresel tahvil getirilerinde yaşanan yükselişin etkisiyle geçen hafta negatif görünümünü sürdüren altın, Fed toplantı tutanaklarının, Banka'nın faiz artışlarına beklenenden daha uzun süre devam edebileceği endişeleri ile baskılanmaya devam ediyor."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN