AK Parti Siirt Milletvekili Ören Mecliste Siirt'te Yapılan Yatırımlar Hakkında Bilgi Verdi!

Siirt Milletvekili Osman Ören Türkiye Büyük Millet Meclis kürsüsünde söz alarak Siirt'teki yatırımlardan bahsetti.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Ören, 2023 yılı bütçe kanununun 5. Maddesinin görüşülmesi sırasında şahsı adına söz aldı.

Ören, ülke genelinde ve Siirtte yapılan yatırımlar ile sağlanan gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Ören konuşmasında şunları söyledi:

“ 2023 yılı bütçe kanun teklifinin 5. maddesi üzerine şahsım adına söz almış bulunmaktayım. Bu vesile ile yüce heyetinizi ve ekranları başında bizleri izleyen aziz milletimizi ve değerli hemşehrilerimi saygıyla selamlıyorum.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde güçlü ve dünyada önder bir türkiye hedefimize kararlılıkla yürüyoruz. savunma, ihracat, enerji, turizm, ulaşım, altyapı gibi pek çok alanda atılımlar yapmak, çok şükür ki 2 dönemdir hizmet etme şansı bulduğum ak parti’mize, bizlere nasip oldu.

Cumhuriyetimizin 100. yılına yani türkiye yüzyılı’na ülkemizi hazırlarken bugüne kadar yaptıklarımızın fersah fersah üzerindeki hedeflerimizi aşmak için ilk günkü heyecanla, ilk günkü aşkla devam etmekte kararlıyız.

Böylesi özverili çalışan hem türkiye’mize hem de siirt’imize devasa eserler kazandıran, her talebimizi bizzat sahiplenerek halkımıza hak ettiği yatırımları kazandıran kabinemizin çok saygıdeğer bakanlarımıza da şahsım ve tüm hemşehrilerim adına şükranlarımı, saygılarımı sunuyorum.

Ülkemizdeki bu gelişmeleri, yatırımları ve güzel potansiyeli sizlere aktarma adına kendi il’im siirt’imizdeki gelişme ve güzelliklerden de biraz bahsetmek istiyorum:

“Siirt’in dağlarına bahar gelecek” demiştim. çok şükür geldi. önceden girilemeyen köyler, gidilemeyen yollar, aşılamayan dağlar şimdi huzur ve turizm mekânları olarak hizmet vermeye başladı.


Siirt’imiz artık yatırım için güvenli bir kent. karayolları, tüneller, köprülerle ulaşımın daha rahat güvenli ve konforlu hale gelmesiyle yatırımcıların da cazibe merkezi haline geldi.

Sadece “tekstil kent projesi” uygulamamız ile kısa ve orta vadede yaklaşık 10 bin kişilik istihdam sağlamayı hedefliyoruz.

Ülkemizin en yüksek köprüsü pervari-beğendik ve eruh zorava köprüleri kullanıma açıldı. siirt’imizi eruh ve fındık üzerinden şırnak ve mardin’e ve oradan da habur’a bağlayacak uluslararası ve şehirler arası yol önümüzdeki yıl tamamlanacaktır.

Uzun zamandır hasretle beklenen güneydoğuyu doğuya bağlayacak bir başka şehirlerarası ve uluslararası yol olan siirt-pervari yolu’muzda da çalışmalar başlamıştır.

Milletimizle birlikte gönül coğrafyamızın duaları ve desteği ile 2022 yılının tüm küresel olumsuz ekonomik atmosferine rağmen ülkemize mega eserler kazandırdık ve başarı hikâyelerimize yenilerini ekledik.


İlimizdeki tüm yerel ve mülki amirlerle uyum içerisinde, ilimiz için en iyi hizmeti, en iyi şartlarla nasıl yaparız arayışındayız.

Buradan tüm halkımıza ve yöneticilerimize teşekkür ediyorum.

Her alanda ilimize çok büyük yatırımlar yaptık. ama en büyük yatırımı da siirt’imiz için olmazsa olmaz lokomotif güç olan tarım ve hayvancılık alanında gerçekleştirdik.

Siirt ilimizde son 4 yılda bitkisel üretim desteklemelerinde çiftçilerimize toplamda 360 milyon tl ödeme yapılmıştır.

Siirt fıstığı üretim alanımız, 350 bin dekarı aşmış durumdadır. siirt fıstığı çeşidi üretiminde birinciyiz, antepfıstığı genel üretiminde türkiye de 3’cüyüz.

Kırmızı mercimek üretiminde 4’üncü, 10 bin tonu aşan verimi ile zivzik narı üretiminde 12. sıradayız.

1 milyon 295 bin küçükbaş hayvan varlığı ile ilk ondayız. 178 bin arılı kovan ile 7’nci, bal üretiminde türkiye’de 2’nci sıradayız.

Verilen desteklerle 53 milyon tutarında 70 tarımsal proje desteklenmiştir.

2022 yılında kırsal kalkınma yatırımları çerçevesinde 30 milyon tutarında 515 projemiz onaylanmış ve bu 515 proje ile ülke sıralamasında ilk 20 de yer almıştır.

Siirt fıstığı, pervari balı ve zivzik narı’nın kalite ve ünleri yurt geneline yayılmıştır. pervari balı, büryan kebabı, perde pilavı, siirt battaniyesi, şal şepik kumaşı türk patent ve marka kurumu tarafından tescil edilmiştir.

Tillo heriresi ve siirt kuru ekmeği/ığbeys keek tescil aşamasında olup tayfi üzümü için süreç devam etmektedir. ayrıca siirt ilimizde coğrafi işaret alabilecek 30 adet ürünümüz bulunmaktadır.

Geleceğimizin teminatı, evlatlarımızın iyi yetişmelerinin sağlanması için millî eğitim bakanlığımız her birimi ile var gücüyle çalışmaktadır.

Bakanlığımızın temel hedef ve politikaları kapsamında ilimizde 509 okulda toplam 4078 derslikle, öğrenci sayısını derslik başına 26’ya düşürdük. son üç yılda 260 tane kütüphane kurulmuş ve 300 bin kitap dağıtılmıştır.

İlimizde 2020-2023 yılları arasında yapılan 512 derslikli 39 okul binası ve 1 adet spor salonunun yatırım tutarı 480milyon tl’dir.

İlimiz şirvan ilçesinde tek 1 öğrencimiz için bile okul açılmıştır. bu, iktidarımızın ilgili bakanlığa bütçeden büyük bir pay ayırarak eğitim-öğretime verdiği önemi göstermektedir.

Sağlık alanında il müdürlüğü hizmet binası, 6 hastane, 18 aile sağlığı merkezi, 5 toplum sağlığı merkezi, 1 adsm, 10 adet 112 acil sağlık hizmetleri istasyonu, 5 sağlık evi, 7 lojman olmak üzere toplamda 53 yatırım için 121 milyon 166 bin tl ödenek aktarılmıştır. geçen yıla oranla il dışı sevkler %40 azalmıştır.

Bunların yanında 500 yataklı devlet hastanemiz ile 4 adet tesisimiz ihale ve etüt aşamasındadır.

İktidarımızın hizmetlerinden kaynaklı sevincin verdiği güzel duygu ve düşüncelerle 2023 yılı bütçemizin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.”

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

  • ihsan sağlam | 14 Aralık 2022 20:50

    20 sene önce ve türiyede ilk olarak siirt te başlatılan siirt Kurtalan yolu hala bitmemiş ve sık sık kazalara sebep olmakta.haberin varmı?

BUNLARA DA BAKIN