AK Parti'den yeni asgari ücret zammı açıklaması! İşte 5 hesaplı asgari ücret tablosu

Son dakika haberi... Asgari Ücret Tespit Komisyonu yaklaşık 5 hafta sonra toplanarak 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için karar verecek. 'Asgari ücret ne kadar olacak' sorusu gündemdeki sıcaklığını giderek artırırken, AK Parti'den dikkat çeken bir açıklama geldi.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Yahya Kara

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş asgari ücret sorusunu yanıtladı. Kurtulmuş asgari ücret için enflasyon farkının yanında refah payının da verileceğini bildirdi. İşte detaylar...

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret her yıl Aralık ayında işçi, işveren ve hükümet kanadından oluşan komisyonun uzlaşma usulü aldığı karar sonucu belirleniyor. Asgari ücret için enflasyon önemli bir kıstas olarak dikkat çekiyor.

AK PARTİ'DEN ASGARİ ÜCRET ZAMMI AÇIKLAMASI

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş asgari ücret zammı açıklaması yaptı. Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:

"ASGARİ ÜCRETE REFAH PAYI KOYULACAK"

"Burada yapılacak şey, fiyat artışlarının karşısında vatandaşımızın alım gücünü arttıracak tedbirlerin ortaya konulmasıdır, klasik bir klişedir, ama onu yapıyoruz.

Hükümetin önceliklerinden birisi enflasyonun altında vatandaşımızı ezdirmemektir. Bunun için neredeyse her Bakanlar Kurulundan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız alınan tedbirleri açıklıyor.

Geçtiğimiz sene biliyorsunuz asgari ücret 1 yıl içerisinde iki kez yükseltildi. Şimdi de, yılsonu itibariyle bir miktar refah payını da koyarak herkesin tatmin olacağı, iyi oldu diyebileceği bir asgari ücret gündeme gelecektir. İnşallah asgari ücretli, emekli ve memur maaşlarındaki artışlarla da vatandaşlarımız rahat bir nefes alacaktır."

AŞKAN ERDOĞAN'DAN HÜKÜMETE ASGARİ ÜCRET TALİMATI

Küresel düzeyde artan enflasyonist baskı Türkiye'de vatandaşların alım gücü üzerinde olumsuz etki yarattı. Hükümet, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek' talimatı doğrultusunda asgari ücret, emekli ve memur zammlarına ek olarak sosyal refah düzenlemeleri üzerine yoğunlaştı.

ASGARİ ÜCRET 2023 İÇİN FARKLI BİR HAZIRLIK VAR"

Başkan Erdoğan, asgari ücret çalışmalarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başta olmak üzere yapıldığını ifade ederek, bundan öncekilerden çok daha farklı bir hazırlığın içinde olduğunu ifade etti.

"REFAH KAYBINI TELAFİ EDECEĞİZ"

Erdoğan, "Daha ileri adımlar atarak telafi sözümüzü yerine getireceğiz. Yüksek enflasyon nedeniyle sabit gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı refah kayıbı telafi etmekte kararlıyız" dedi.

ASGARİ ÜCRET OCAK 2022'DE YÜZDE 50,5 ARTTI

Asgari ücret Ocak 2022 döneminde yüzde 50,5 oranında artışla brüt 5.004 TL'ye net ise 4.253,40 TL'ye yükseldi. Bu dönem asgari ücret üzerinden gelir ve damga vergisi kaldırılarak işçinin yanında işveren de sevindi.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI YÜZDE 30 OLDU

Küresel enflasyonun yurt içinde de vatandaşın alım gücü üzerine tahribat yaratması sonrası hükümet harekete geçti. Bakan Bilgin, işçi ve işveren tarafıyla görüşerek uzlaşma sonucu ortaya çıkan rakamı Başkan Erdoğan'ın onayına sundu. Asgari ücret böylece Temmuz döneminde yaklaşık yüzde 30 artışla brüt 6.471 TL net olarak ise 5.500,35 TL oldu.

ASGARİ ÜCRET 2023 NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret için enflasyon rakamları önemli bir kıstas olarak dikkat çekiyor. Asgari ücret zammı kesinlikle enflasyon oranının altında olmayacak. Bu nedenle beklenen enflasyon rakamları ile hesaplanan asgari ücret bir alt limit olarak hesaplara yansıyacak.

MERKEZ BANKASI YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 67,78

Merkez Bankası Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 2022 enflasyon rakamlarının yüzde 67,78 olması bekleniyor.

Asgari ücret Temmuz zammı öncesi brüt 5.004 TL ve net 4.253,40 TL olarak uygulanıyordu. Yıllık enflasyon beklentisine göre yeni asgari ücret refah payı hariç brüt 8.395,71 net ise 7.136,35 TL olacak.

Asgari ücret Temmuz zammı sonrası 5.500 TL olarak belirlenmişti. Buna göre yine refah payı hariç artış 1.636,35 TL olacak. Yani yüzde 30'luk bir artış söz konusu olacak.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN