• Haberler
  • Siyaset
  • 40 Bin Tutukluya Tahliye Umudu: İnfaz Düzenlemesi Bayramdan Önce Meclis'e Geliyor

40 Bin Tutukluya Tahliye Umudu: İnfaz Düzenlemesi Bayramdan Önce Meclis'e Geliyor

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran ve en az 40 bin tutuklunun tahliyesine yol açabileceği öngörülen yeni infaz düzenlemesine ilişkin çalışmalar hız kazandı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, infaz yasası taslağına ilişkin Meclis’te temsil edilen tüm siyasi partilerle görüşmelere başladı. Güler, ilk görüşmesini DEM Parti ile gerçekleştirdi. Hafta sonuna kadar diğer partilerle de temasların tamamlanması ve ardından teklifin şekillenmesi bekleniyor.

Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ile MHP’nin birlikte hazırladığı taslak metin, siyasi partilerle yapılan istişareler doğrultusunda yeniden şekillendirilecek. Nihai hale getirilecek metin, bayramdan önce kanun teklifine dönüştürülerek Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulacak. Ancak teklifin bayram öncesi Meclis’e sunulması, yasalaşma sürecinin hemen başlayacağı anlamına gelmiyor. Meclis, Kurban Bayramı nedeniyle 5 Haziran’da tatile girecek. Teklifin yasalaşmasının, bayram tatili sonrası gündeme alınarak gerçekleşmesi bekleniyor.

MHP’li Yıldız: “İnfazda Eşitlik ve İnsan Onuru Esas Olmalı”

İnfaz düzenlemesinin mimarlarından biri olarak bilinen MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Serbestiyet’ten Hilal Köylü'ye yaptığı açıklamada yeni düzenlemenin çerçevesini şu sözlerle özetledi:

“TBMM, öncelikle insan onurunu merkeze alan, hâkim, savcı ve avukatların yanında hükümlülerin de kolaylıkla anlayabileceği, sade ve karmaşık olmayan, cezanın ıslah edici yönünü gözeten, infaz eşitliğini sağlayacak ve cezasızlık algısına yol açmayacak bir infaz yasası hazırlamalıdır. Ayrıca sık sık değişikliğe ihtiyaç duyulmayacak bir metin olmalıdır.”

Yıldız ayrıca infaz düzenlemesinin ardından Meclis’in yeni anayasa çalışmalarına başlayacağının da sinyalini verdi. Yeni anayasanın, Türkiye’nin milli kimliğini, siyasi birliğini ve coğrafi bütünlüğünü koruyacak bir çerçevede şekillenmesi gerektiğini vurguladı.

DEM Parti’nin Talepleri Net: “Hasta Mahkumlar Serbest Bırakılsın”

Güler’in ilk temas kurduğu parti olan DEM Parti, infaz yasasının gecikmeden Meclis’ten geçirilmesini savunuyor. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, infaz düzenlemesine ilişkin taleplerini hem kamuoyuyla hem de AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’le paylaştı.

Hatimoğulları'nın ilettiği başlıca talepler şunlar:

  • Barış akademisyenlerinin görevlerine iade edilmesi,

  • Kayyum uygulamasına son verilmesi,

  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması,

  • Tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılması,

  • Hasta ve yaşlı mahkumların tahliye edilmesi.

AK Parti kaynakları, hasta ve yaşlı mahkumların serbest bırakılması yönündeki beklentinin karşılanmasına kesin gözüyle bakıldığını, diğer taleplerin ise zaman içinde değerlendirileceğini belirtti.

CHP'den Mesafeli Destek: “Aza Razı Değiliz”

CHP Meclis Grup Başkanvekili Murat Emir, infaz düzenlemesine mesafeli yaklaştıklarını açıkladı. Emir, “Aza razı olmayız. Biz çok geniş kapsamlı bir demokratikleşme paketi istiyoruz” diyerek beklentilerini dile getirdi.

CHP, infaz düzenlemesi konusunda iktidarla yapılacak büyük müzakerenin merkezine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu yerleştirmiş görünüyor. CHP’li kaynaklara göre, İmamoğlu’nun tutuksuz yargılanması sağlanırsa, parti “terörsüz Türkiye” sürecine destek verebilir. Ancak iktidar cephesi, bu yaklaşıma net yanıt vererek “Kişiye özel düzenleme olmaz. Yargı süreci bağımsız işler. Tutuksuz yargılama esastır, istisnai durumlar yargı takdirindedir” açıklamasında bulunuyor.

Covid Düzenlemesi Genişletiliyor

Yeni infaz paketinde, Covid-19 salgını döneminde uygulamaya konulan ve 31 Temmuz 2023 öncesi suç işleyen mahkumların 5 yıl denetimli serbestlikten yararlanmasını sağlayan düzenlemenin kapsamının genişletilmesi bekleniyor.

Bu değişiklikle, yargılaması süren ve henüz cezaevine girmemiş, ancak 31 Temmuz 2023’ten önce suç işleyen kişilerin de eşitlik ilkesi gereği düzenlemeden faydalanabilmesi amaçlanıyor. Bu hükmün yaklaşık 60 bin kişiyi etkileyeceği öngörülüyor.

Kimler Yararlanabilecek, Kimler Yararlanamayacak?

Düzenlemenin kapsamı oldukça geniş. Terör suçları, adam öldürme, cinsel istismar ve uyuşturucu suçları gibi ağır cezalarda dahi, cezasının dörtte üçünü çekmek zorunda olan hükümlülerin belirli koşullarda düzenlemeden etkilenebileceği belirtiliyor.

Mevcut sistemde aynı suçu birden fazla işleyen mükerrer suçlular, iyi hal indirimi hakkından yararlanamıyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte bu hükümlüler de, cezaevinde iyi hal göstermeleri durumunda tahliye edilebilecek.

Ayrıca, “evde infaz” modeli de düzenlemeye ekleniyor. Özellikle çocuklu anneler ve ağır hasta/yaşlı mahkumlar bu uygulamadan faydalanabilecek. İki yıl ve altındaki cezaların infaz süresiyle ilgili düzenlemeler de paketin içinde yer alacak. Bu sürenin belirlenmesinde iyi hal ve pişmanlık gibi kriterler dikkate alınacak.

Bakmadan Geçme

Artı Siirt Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!