12 Askerin Şehit Olduğu Mağara Faciasının Detayları Açıklandı
Milli Savunma Bakanlığı olayla ilgili tüm süreci paylaştı, kamuoyuna yansıyan iddiaları yalanladı
Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde bulunan 852 rakımlı tepedeki bir mağarada yaşanan ve 12 askerin şehit olmasıyla sonuçlanan olayın detayları Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla netlik kazandı. Şehit olan askerlerin, 2022 yılında bölgede teröristlerin açtığı ateş sonucu şehit düşen Piyade Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un naaşını arama çalışmaları sırasında metan gazına maruz kaldığı bildirildi.
Mağarada Arama Çalışmaları Sürüyordu
Bakanlık açıklamasında, Pençe Serisi Harekâtları kapsamında bugüne kadar 3 bin 765 mağara ve sığınağın arandığı, bu süreçte ilk kez bu türden bir gaz olayıyla karşılaşıldığı belirtildi. 28 Mayıs 2022’de şehit olan P. Ütğm. Nuri Melih Bozkurt’un naaşını bulmak amacıyla başlatılan faaliyetlerin aralıksız sürdüğü, daha önce şehit olan iki personelin naaşına ulaşılmış olduğu hatırlatıldı.
852 rakımlı tepedeki mağarada, 1-5 Temmuz 2025 tarihleri arasında köpekli timler ve mayın/el yapımı patlayıcı tespit ekipleri tarafından yapılan kontrollerin ardından ikinci bir katın varlığı belirlendi. Olayın meydana geldiği 6 Temmuz sabahı mağaraya tekrar girilmeden önce yeni bir keşif yapıldığı, olumsuz bir duruma rastlanmaması üzerine 3 grup halinde toplam 12 askerin mağaraya girdiği ifade edildi.
Gazdan Etkilenen Askerleri Kurtarma Çabası
Mağaranın ikinci katında yapılan taramalar sırasında önde ilerleyen askerlerde bayılmaların başladığı, bu durumu fark eden en arkadaki timin dışarı çıkarak yardım çağrısında bulunduğu belirtildi. Dışarıda bulunan 5 asker derhal mağaraya girerek kurtarma çalışmasına katıldı, ancak onlar da gazdan etkilenmeye başladı. Ardından dışarıda kalan 12 personelin ikişerli gruplar halinde mağaraya girerek gazdan etkilenen askerleri dışarı çıkardığı kaydedildi.
İlk etapta 5 asker tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Diğer 7 askerin naaşına ise Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na (TTK) bağlı uzman ekiplerin yaptığı çalışmalar sonucunda ulaşıldı. Yapılan ölçümlerde mağara içerisinde karbonmonoksit, metan ve hidrojen sülfür gazlarına rastlandığı ve oksijen oranının yüzde 19’a düştüğü tespit edildi. Mağaraya fanlarla oksijen basılarak seviye yüzde 60’a çıkarıldıktan sonra içeri giren TTK ekipleri, 7 şehidin naaşını çıkardı.
“İddialar Asılsızdır”
Milli Savunma Bakanlığı, olayla ilgili kamuoyuna yansıyan bazı iddiaların gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Bunlar arasında;
Gazdan etkilenen tüm personelin aynı anda mağaraya girdiği,
Görev teçhizatlarının eksik olduğu,
Gaz maskesi bulunmadığı,
Mağarada göçük veya tuzak bulunduğu,
Kimyasal gaz kullanıldığı,
Şehitlerin şarapnel yaraları taşıdığı
gibi iddiaların tamamının asılsız olduğu belirtildi.
“İdari Tahkikat Sürüyor”
Bakanlık açıklamasında, yaşanan olayın istisnai ve öngörülemez bir durum olduğu, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için tüm süreçlerin titizlikle gözden geçirileceği ifade edildi. Olayla ilgili başlatılan idari tahkikatın sürdüğü ve mağarada bulunan gazların kaynağının belirlenmesi için insansız sistemlerle çalışmaların devam ettiği aktarıldı.
Kamuoyuna sadece resmî açıklamaların esas alınması gerektiği belirtilen açıklamada, idari tahkikat tamamlandığında detayların kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.
“TSK’yı Yıpratma Çabalarına İzin Vermeyeceğiz”
Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya ve bazı basın organlarında olayla ilgili yürütülen dezenformasyon kampanyalarına tepki göstererek, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni yıpratmaya yönelik bu tür girişimlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Açıklamada, “Gücünü milletimizin sevgisi ve güveninden alan Türk Silahlı Kuvvetleri, görevini en yüksek sorumlulukla sürdürecektir” ifadelerine yer verildi.
Son olarak, şehit olan 12 askere Allah’tan rahmet, ailelerine ve Türk milletine başsağlığı, yaralı askerlere ise acil şifalar dilendi.
Bakmadan Geçme





