Zorava Çayında Yapılması Planlanan HES Tekrar Gündemde! Bölge Halkıyla Çizmeli Köyünde Toplanılacak

Siirt'in Eruh İlçesindeki Zorava Çayı üzerinde daha önce iptal edilen Eruh HES projesi için bu kez 80 MW'lık proje ile yeni ÇED süreci başlatıldı. Yeni ÇED süreciyle birlikte 'Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı' yapılacak.

PAYLAŞ
TAKİP ET Google News ile Takip Et
Artı Siirt Haber - Haber Merkezi

Nas Enerji'nin, daha önce mahkeme kararıyla iptal edilen 92 milyon doları aşan yatırımla Siirt’in Eruh ilçesi sınırları içinde, 80,3 MW kurulu gücünde Eruh Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) kuracağı belirtildi.

Nas Enerji'nin Siirt’te Zarova Çayı üzerinde 80,3 MW kurulu gücünde Eruh Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurup işleteceği öğrenildi.

Söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi amacıyla, ilçeye bağlı Çizmeli köyünde 05.05.2023 tarihinde Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı yapılacaktır.

2018 yılında 107,93 MWe kurulu güç ile yapılması planlanan ancak fizibilite raporunda yapılan bazı değişiklikler neticesinde ÇED Süreci tamamlanamadığı için sonlandırılan Eruh Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi yeniden gündeme geldi. 

Fernas şirketler grubu bünyesinde faaliyet gösteren Nas Enerji AŞ tarafından Siirt’in Eruh ilçesinde Zarova Çayı üzerinde 80,3 MW kurulu gücünde santralin kurulması için çevre etki değerlendirme süreci başlatıldı.

92 milyon doları aşan yatırımla gerçekleştirilmesi planlanan proje kapsamında iki kademede toplamda 80,300 MWe kurulu güç değeri ile yılda ortalama 216,61 GWh enerji üretilmesi planlanıyor. 

Üretilen elektrik enerjisi, yaklaşık 5 km’lik 154 kV çift devre 1272 MCM iletkenli enerji iletim hattı ile Siirt TM’den PS-3 TM’ye giden enerji iletim hattına girdi-çıktı yaparak ulusal enterkonnekte sisteme bağlanacak.

Bölge Halkı HES'e Karşı

Bölge halkı Siirt'in bakir kalmış ender yerlerinden olan Zarova Çayı bölgesinde HES olmasını istemediklerini belirterek, yetkililerin HES yapımını durdurması gerektiğini belirtiyor.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN