KİLO VERMEYİ ZORLAŞTIRAN SEBEPLER NELERDİR? - Uzman Diyetisyen Kübra İlbaylı

KİLO VERMEYİ ZORLAŞTIRAN SEBEPLER NELERDİR?


Sağlıklı kilo verme sürecinde motivasyonunuzu düşüren bazı zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Kimi zaman kilo verme hızınızı düşüren kimi zaman da kilo vermede duraklama yaşamanıza neden olan ve bazen iradeniz dışında olan birtakım faktörler mevcuttur. Bu faktörler şöyle sıralanabilir;

1. Genetik Yatkınlık: Kilo vermekte zorlanmanızın altında yatan sebep genetik yatkınlığınız olabilir. Vücut kitle indeksi baz alınarak yapılan çalışmalara göre birinci derece akrabalarında obezite, aşırı kilo problemi olan kişiler, toplum genelinden 2 kat daha fazla kilo verememe durumuyla karşılaşmaktadırlar.

2. Düşük Kalorili Diyet Deneyimi: Hızlı kilo vermek için bir uzmana danışmadan, sağlıksız yöntemlerle ve aç kalınarak yapılan düşük kalorili diyetler sonucunda, vücut yeteri kadar beslenemediği için kendini korumaya alarak metabolizmayı yavaşlatmaya başlar. Hatta bulantı, kabızlık, düşük tansiyon, kalp ritim bozukluğu, kansızlık ve depresyon gibi pek çok duruma sebebiyet verebilir. Kişinin kendini fiziksel ve ruhsal olarak sağlıksız hissederek yapmayı bıraktığı bu tür diyetlerde, tüketilmeyen besinlere karşı aşırı istek duyulur ve verilen kilolar hızla geri alınır. Daha önceden yapılmış düşük kalorili diyetler vücudun diğer diyetlere verdiği tepkiyi yavaşlatarak kilo vermeyi zorlaştırır.

3. Anti-depresan ve Kortizon Türevi İlaç Kullanımı: Depresyon tedavisinde kullanılan trisiklik ve monoamin oksidaz inhibitörü antidepresan ilaçların kullanımı sonucu bazı kişilerde kilo verememe problemi görülebilir. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan kortizon türevi ilaçlar da kilo aldırabilir. Bu tür ilaçları kullanan bireylerin günlük aktivitelerini artırmaları faydalıdır.

4. Menopoz Dönemi: menopoz döneminde östrojen ve progesteron hormonlarının salınımının azalmasıyla vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarında da azalma olur. Metabolizmanın yavaşlamasıyla vücutta yağlanma artar ve besin gereksinimleri de farklılaşır. Bu dönemde kilo vermede zorlanma durumu sıklıkla ortaya çıkar. Bireysel özelliklere uygun sağlıklı bir beslenme programı ve fiziksel aktivite yardımıyla kilo verememe probleminin üstesinden gelinir.

5. Polikistik Over Sendromu: Yüz ve vücutta tüylenme, sivilce, adet düzensizliği ya da adet yokluğu, kısırlık ve kilo alma belirtileri ile görülen kronik bir endokrin hastalığı olan PKOS kilo vermeyi zorlaştırır. Beslenme tedavisi ve egzersiz programına uyum sağlamakta zorlanılan hastalık kişinin vücut ağırlığının artmasına neden olur. Buna bağlı olarak vücutta bulunan yağ dokusu artar. Bu hastaların diyetisyen tarafından kişiye özel olarak hazırlanan beslenme programının takip edilmesi son derece önemlidir.

6. Hormonal Düzensizlik: Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasında önemli rolü bulunan hormonlar, vücuttaki organların uyum içerisinde çalışmalarını ve iletişim kurmalarını sağlayarak pek çok sistemi dengede tutarlar. Aldesteron, progesteron, kortizon, östrojen, prolaktin, ACTH ve büyüme hormonları gibi farklı kimyasalların bir ya da birkaçının az veya çok çalışması kilo vermeyi yavaşlatabilir. Tiroit bezi, istirahat durumundaki metabolizmanın harcadığı kaloriyi ayarlar. Tiroit bezinin az çalışması olarak biline hipotiroidi metabolizmanın da yavaş çalışmasına sebep olarak kilo artışına neden olan başlıca sebeplerdendir.

7. Kilo Vermeyi Yavaşlatan Hastalıklar: Uygun diyet ve egzersiz programına rağmen kilo verme ile ilgili problem yaşıyorsanız hormonal kökenli bir sorununuz olabilir. Öncelikle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına görünmeniz gerekir. Hekiminizin gerekli gördüğü durumlarda kan tahlili yaptırarak hormonal bir problem olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer kan değerleriniz olması gereken aralığın altında ya da üstünde ise hekiminizin önereceği tedaviyi uygulamalı ve bir diyetisyene başvurarak size özel bir beslenme programı oluşturmasını talep etmelisiniz. Vücut kitle indeksinize ve beslenme alışkanlıklarınıza göre sizin için hazırlanan özel diyet programını uygularken, yaşınıza, vücut tipinize ve kondisyonunuza uygun egzersiz de tedaviye destek olacaktır.

SAĞLIKLA KALIN!
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!