Narsist Kişilik Bozukluğu Kader mi? - Meryem Teymur

Narsist Kişilik Bozukluğu Kader mi?


Değerli okurlarım…

Bugün sizlere günümüz medyasının aracılığıyla birlikte gün yüzüne çıkan ve yaygınlık kazanan Narsist Kişilik Bozukluğu'ndan bahsedeceğim. Keyifli okumalar diliyorum…

Narsizm kavramı Yunan Mitolojisinde suya bakarken kendi suretini görüp kendine aşık olan ve bütün ömrünü hiç ulaşamayacağı bu sevgiliyi izleyerek tüketen Narkissos'tan gelmektedir. Kavram tanımı itibariyle kendini idealize ettiği kişiliğini gerçek kişiliği olarak gören, kendini herkesten üstün ve mükemmel olarak algılayan, yaralanabilir ve zayıf yönleri de olan gerçek kişiliklerini gizlemek için çevrelerine idealize ettikleri kişiliklerini yansıtarak üzerini örten bireyleri ifade etmektedir. Narsistik özellikler az veya çok herkeste belirli bir düzeyde bulunmaktadır. Bu özelliklerin belirli bir düzeyde olması sağlıklıdır. Ancak özelliklerin aşırı olması ve çevreye zarar vermesi patolojik anlamda Narsist olarak tanımlanır. Narsist Kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin zihinleri sürekli muhteşem başarı düşünceleriyle doludur. Muhteşem başarı fantezilerinde onları tatmin eden duygu ise hayran olunduğunu bilmek ve bakışlardaki o ışıltıyı görmektir. Bu bozukluğa sahip olan kişilerin doymayan bir takdir görme, sevilme, beğenilme, onaylanma ihtiyaçları vardır.

Narsist Kişilik Bozukluğu Belirtileri

*Narsist egosuna aşıktır. Bencil, kibirli ve kendinden başka kimseyle empati kuramayan biridir.

*Başarı, güç, güzellik, zeka ya da romantizm hakkında gerçekçi olmayan fantezileri vardır.

*Gerçeklerle yüzleştiklerinde sinirli olurlar. Kendilerini haklı çıkarmak için her türlü yola başvururlar.

*Başkalarından daha farklı muamele görmek isterler. Kurallar dışında hareket etmek gibi.

* Sınırları yoktur, aç gözlüdürler.

*Bu kişilerin silahı dilidir. Kendi kusurlarını örtmek için sizi kullanırlar. Hatalı oldukları halde hata kabul etmezler. Sizden dört dörtlük olmanızı beklerler. Her hareketinizde mantık ararlar ancak kendileri bundan yoksundur.

*Kibirli ve ukala biri olarak karşınıza çıkarlar. Dramlarında kurban rolü oynamakta üstlerine yoktur, kolayca insanları yanlarına çekerler.

*Başkalarının değerlerini düşürmek ve böylece kendileri daha iyi görünmek isterler.

*Kıskançlık ve öfke duyguları ezici derecede fazladır. Kısıtlamayı sevgi olarak görürler ve bu şekilde de yansıtırlar.

*Sadece "daha iyi için" oyuncu maskesini muhafaza ederken bencil hedefler peşinde koşarlar.

Narsistik kişilerde ilerleyen yaşlarda somatizasyonlar görülür.

Bu kişiler dış görünüşlerine çok önem verir ve yaşlanmak iç dünyalarında inanılmaz bir kırılma yaşatır. Temel savunma mekanizması kontrol olan bu kişiler; vücutlarını kontrol edememe ve yaşlanmaya karşı koyamadıklarından dolayı kötü hissederler. Özellikle kırklı yaşlardan sonra genç kadınlarla beraber olmak, onlar tarafından beğenildiğini düşünmek narsistik kırılmanın verdiği acıyı biraz olsun hafifletir.

Narsistik kişilik bozukluğu çoğunlukla erkekler de görülür.

Yapılan araştırmalar Narsistliğin en çok erkeklerde görüldüğünü açıklamıştır. Bunun en önemli nedeni ilk çağlardan itibaren evin geçiminden sorumlu olan kişinin erkek olması, erkekten beklenen güç ve başarıdır.

Narsistik kişilik yapısına sahip olan bireylerin örseleyici bir çocukluk yaşantısı vardır.

Bu kişiler çoğunlukla ailenin vitrinine koyulan çocuklardır. Ebeveynin sürekli bir yüksek başarı beklentisi, başarısızlığa karşı tahammülsüzlük, çocuğu bu kişiliğe itmektedir. Başarısızlıkta sevgi azalır ve olumlu duygular çekilir. Duygusal geri çekilmeye dayanamayan çocuk kendi kimliği ve kişiliğinden vazgeçip ebeveynin istediği kişi olur.

Narsistik kişilik bozukluğu kader değildir!

Bu hastalık terapiyle iyileşmektedir. Bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişileri terapiye getiren en önemli nokta ise ikili ilişkilerde yaşadıkları sıkıntılardır. Narsistik kişilik bozukluğunun terapisinde, tüm terapilerde olduğu gibi bölme savunma mekanizması aktiftir. Yani bu kişiler terapiye gelirken terapistini idealize ederek gelir. Süreç ise narsistin hissettiği değersizlik duygusunu yansıtmasıyla ilerler ve örseleyici çocukluk yaşantısıyla benzerliği konuşulur.

Yazımı bitirmeden önce Narsistik Kişilik Bozukluğu'nun işlendiği "Masumiyet" dizisinden bir kesit bırakmak istiyorum. İyi seyirler…

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI