DURMA NOKTASINA GELEN AŞILAMADA ÖNCELİK FUTBOLCUDA! - Meryem Teymur

DURMA NOKTASINA GELEN AŞILAMADA ÖNCELİK FUTBOLCUDA!


Devletimiz yine emsal bir karar almış. Halk ölürken en sağlıklı ve en zengin tayfayı öncelikli aşılama grubuna almış: Futbolcular!

2020 mart ayında hayatımıza giren Covid-19 virüsünün gün geçtikçe ülke çapında yol açtığı tahribatlar artmaktadır. Virüsün yayılmaya başladığı ilk günden şu ana kadar eğitime ara verme/okulları kapatma uygulaması gündemde yer aldı ve nisanda zirveye ulaştı. Bu dönemde dünyadaki öğrencilerin neredeyse yüzde 90'ının aldığı eğitim kesintiye uğradı. Bu oran seyreltilmiş eğitim politikalarıyla daha düşük. Fakat hastalığın toplumda yayılmasına okulların temel bir etmen olmadığına dair kanıtlar olsa da okulları kapatmanın hastalığı yavaşlatacağına dair desteksiz varsayımlar varlığını sürdürmeye devam etti. Ancak toplumdan büyük tepkilerin gelmesi sonucunda seyreltilmişte olsa okullar açıldı. Öğretmenler iş başına döndü. Fakat aşılama da hala önem arzedip yerini alamadı.

Bir yandan aşılama devam ederken bir yandan da normalleşmeye çalışan Türkiye de aşı lojistiği zayıf olduğu için vakalar artıyor: İlk etapta 600 bin civarında olan aşılama 200-300 binlere geriledi. "Aşılamadaki bu gerileme, vakaların gün geçtikçe artması gibi ciddi durumlar söz konusuyken aşı sırasında öncelikli gruba öğretmenler değil futbolcular alındı. "

Bir öğrenci ve öğretmen mesleğine aday olan bir birey olarak mesleğimde önceliği görmemek üzücü. Unutulmamalıdır ki bir futbolcunun, bir sporcunun geleceğinin temellerini atan, öğrencilerin hayallerindeki yola ışık tutan bir öğretmendir.

Kargo çalışanları, kuryeler, motorlu servis elemanları, market çalışanları kısaca hizmet sektörü 1 yıldır neredeyse günde 10 saat durmaksızın çalışıyor. Seyircisiz ortamda maç yapıp, her maç öncesi test yapılan gruba öncelik verilmesi ne kadar doğru. İnsanlarla en yakın temasta olup haftanın 6 günü çalışan hizmet sektörü çalışanlarının yaşadığı maddi kaybın yanı sıra test bile yapılmaması bu grubun yaşadığı psikolojik yıpranmanın en büyük etmenlerinden biri.

Sonuç olarak ön saflardaki sağlık çalışanları ve yüksek risk altındaki nüfus grupları aşılandıktan sonra COVID-19 aşısı için öğretmenlere ve  hizmet sektörüne öncelik verilmesi çağrısında bulunuyorum.Böylece öğretmenlerin virüsten korunması sağlanarak, yüz yüze eğitim vermeleri ve sonuç olarak okulların açık kalması mümkün olacak. Hizmet sektörü aşılanarak da bu sektörün yaşadığı maddi kaybın önüne geçilmiş olacak ve bir anlamda ekonomide de rahatlama olacaktır.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI