BİLİNÇSİZLİĞİN GETİRİSİ: İŞSİZLİK - Meryem Teymur

BİLİNÇSİZLİĞİN GETİRİSİ: İŞSİZLİK



Merhaba sevgili okur…Bugünkü konumuz işsizlik…

Yıllardır üstesinden gelemediğimiz bir işsizlik mevzusu var ama bunun hep rakamlardaki kısmını ve siyasi kısmını konuştuk. Ben bugün hiç konuşulmamış tarafından bahsedeceğim ve dilerim ki bu yazım tüm iş arayanlara ışık olur. İşverenlerinde bir nebze olsun yükünü hafifletir. Öncelikle işsizlik probleminden ziyade ülkede ciddi bir bilinçsizlik problemi var. Üzülerek söylüyorum ki eğitim fakültesi mezunu bile çalışabileceği alanları, aldığı diplomanın ne işe yaradığını bilmiyorsa işsizliğin fazla olması kaçınılmazdır.  Şüphesiz, bu problem yalnız bireyi değil, bireyin içinde yaşadığı toplumu da etkilemektedir. İnsan, toplum içinde var olur ve bireyin toplumu, toplumun da bireyi etkilediği su götürmez bir gerçektir. İşsizlik, bireyin çalışmaya istekli olmasına ve çalışmak istediği kurumdan alacağı ücreti kabul etmesine karşın, kendisine bir istihdam alanı yaratamamasıyla oluşan problemdir. Sektörün birebir içinden gelen biri olarak belirtmek isterim ki işsizliğin en büyük etkenlerinden biri de iş arayanın yetkin olduğu alanı bilmemesi, kendini tanımaması ve bu alanda yeterli birikime sahip miyim diye araştırmamasıdır. Bir iş ilanına başvururken yeterli araştırma yapmadan, yetkin bir cv hazırlamadan ”Şansımı denemek istedim” şeklinde başvurmayı denemek bizi her zaman aranan kişi olmaktan alıkoyacaktır. Belki deneye deneye öğreniyoruz bir şeyleri ama iş piyasası hata payını göz ardı etmeyen bir piyasadır. Günümüz Türkiye’sinde ya da rakamsal işsizliğin başını alıp gittiği bir dönemde işini şansa bırakmak ne kadar mantıklı:)

Peki, neler yapmalıyız, nasıl yol almalıyız?

-Yetkinliklerinizi, haklarınızı ve görevlerinizi bilirseniz psikolojik ve sosyolojik sorunları en aza indirmiş olur, iş bulmada fırsat yaratmış olursunuz. 

- Ehliyetine sahip olduğunuz alanda en iyisi olun. İşinizle alakalı her bilgiyi öğrenmeye çalışın.

-Araştırın, okuyun, sorgulayın. Her gördüğünüz ilana başvurmayın.

- İş görüşmeleri kısa süreli olduğu için kendinizi bu sürede iyi ifade etmelisiniz.

- Cv’ niz güncel olsun. Başvuracağınız pozisyona yönelik ek bilgiler ekleyebilirsiniz.

- Kıyafet tercihinde daha resmi seçimler yapabilirsiniz. 

Sonuç olarak; işsizlik sadece salt sosyal bir problem değil bireysel bir problemdir. Bilinçsizlik hali yanlış yollara sürüklerken aynı zamanda ; ailenin çözülmesi, yoksulluk, suç, intihar gibi diğer sosyal problemlerin de kaynağı olacaktır.. Küresel krizin tüm etkilerinin hissedildiği dünyamızda iş ve sosyal hayatın önemli bir problemi olan işsizliğin neden ve sonuçlarıyla sadece ekonomik bir olgu olarak değil, bireysel bir problem olarak ele alınması oldukça önemlidir. Son olarak Yunus Emre’ den bir söz paylaşarak cümlelerimi sonlandırıyorum:

"İlim ilim bilmektir, ilim kendini bilmektir. Sen kendini bilmezsen ya nice okumaktır." - Yunus Emre

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 2

  • Yılmaz Teymur | 25 Ocak 2023 17:42

    ????????????????????

  • Mukadder Teymur | 25 Ocak 2023 12:08

    ????????????

YAZARIN SON 5 YAZISI